NOVICA

22. 8. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na novinarski konferenci po 20. seji Vlade RS: "Slabo kadrovanje se ni začelo s to vlado, želim pa si, da bi se s to vlado končalo"

Foto: Nebojša Tejić/STA

Zadnje mesece je po besedah predsednice vlade mag. Alenka Bratušek mogoče opaziti nekatere znake minimalnega okrevanja slovenskega gospodarstva. Na področju gradbeništva se je gospodarska rast povečala za dobrih deset odstotkov, tudi izvoz je stabilen, na drugi strani pa je mogoče zaznati manjši upad brezposelnosti oziroma števila tistih, ki so brez dela. "Kljub tem pozitivnim vidikom se zavedam, da nas to jesen čaka še veliko težkega in trdega dela ter da še nismo blizu trenutka, ko bomo lahko rekli, da je težav konec," je poudarila predsednica vlade. Največji nalogi vlade to jesen bosta po njenih besedah sanacija bančnega sistema, brez katere zagon gospodarstva ni mogoč, in priprava ukrepov za konsolidacijo javnih financ. Nov paket ukrepov za konsolidacijo javnih financ bo vlada predstavila do 25. septembra. Predsednica vlade se zaveda, da ne gre za priljubljene ukrepe, zato tudi ne pričakuje popolne podpore, a si kljub temu želi, da bi večina razumela, da gre za ukrepe, ki Slovenijo "peljejo naprej".

 

Glede sanacije bank je predsednica vlade povedala, da je treba počakati na rezultate "stresnih testov". Do takrat bo treba počakati tudi s prenosom slabih terjatev na slabo banko, ki naj bi se po prvotnih načrtih začel že junija. Takšna so namreč navodila iz Bruslja, ki jih moramo upoštevati. Ob tem je predsednica vlade poudarila, da ne glede na napotke EU vse, kar delamo, delamo predvsem zaradi nas samih, in ne zaradi EU, saj moramo finančne trge prepričati, da ravnamo pravilno. "Samo nadaljevanje začrtane konsolidacije javnih financ bo vlagatelje prepričalo, da je Slovenija na pravi poti," je pojasnila predsednica vlade. Med ukrepi je premierka napovedala tudi pripravo zakona o sistemski razdolžitvi, ki bo omogočil in pospešil razdolževanje podjetij, ki je največji problem slovenskega gospodarstva, in odločen boj proti sivi ekonomiji.

 

Vlada je na današnji seji z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade razrešila Gašparja Gašparja Mišiča. V zvezi s tem je predsednica vlade dejala, da je "neprimerno, da kateri koli funkcionar kandidira za mesto v gospodarski družbi. Če to želi, mora prej odstopiti". Predsednica vlade je povedala, da se slabo kadrovanje ni začelo z njeno vlado, da pa si želi, da bi se s to vlado končalo. "Osebno bom naredila vse, da bo temu res tako," je poudarila in dodala, da mora Sod kot odgovorna družba za kadrovanje neodvisno in strokovno suvereno voditi kadrovske postopke. Premierka mag. Alenka Bratušek je napovedala, da bo koalicija kmalu razpravljala tudi o možnih ukrepih v zvezi s političnim kadrovanjem.