NOVICA

23. 8. 2013

Krepitev sodelovanja Slovenije, Avstrije in Hrvaške v okviru Evropske unije

Foto: Stanko Gruden/STA

V Gradcu so se danes na povabilo avstrijskega kanclerja Faymanna sestali predsedniki vlad Avstrije, Slovenije in Hrvaške. Na skupnem kosilu so se sogovorniki dogovorili, da bodo taka srečanja postala tradicionalna. Tako bo naslednje srečanje konec jeseni v Sloveniji.
 
Strinjali so se, da hrvaško članstvo v EU pomeni dodaten zagon krepitvi že tako dobrih in poglobljenih odnosov v ožjem regionalnem, pa tudi v evropskem in širšem mednarodnem kontekstu. S tega vidika je bila poudarjena tudi potreba po pogostejšem usklajevanju tem, ki so v tem trenutku v ospredju razprav na srečanjih predsednikov držav in vlad v Bruslju ter glede katerih imajo Slovenija, Avstrija in Hrvaška skupne poglede in interese.

   

Pri tem so vsi trije predsedniki vlad posebno pozornost namenili vprašanju zaposlovanja mladih, ki ostaja ena od ključnih tem pri prizadevanjih za izhod iz finančne in gospodarske krize v EU. Avstrijski kancler je v zvezi s tem predstavil ukrepe in dobre prakse, s katerimi so bili v Avstriji doseženi dobri rezultati in so pripomogli k izredno nizki brezposelnosti med mladimi.

  

Obenem so trije predsedniki vlad izmenjali poglede na krepitev čezmejnega oziroma regionalnega sodelovanja. Strinjali so se, da taki projekti pomenijo jasno dodano vrednost pri zagotavljanju gospodarske rasti in nadaljnjega razvoja tega prostora oziroma regije.