NOVICA

29. 8. 2013

Predsednica vlade na prireditvi Vse najboljše, Boris Pahor!: »Pokazali ste nam, da je biti Slovenec nekaj dostojanstvenega«

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je nocoj v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu udeležila prireditve »Vse najboljše, Boris Pahor!« ob stoletnici slovenskega pisatelja. Kot slavnostna govornica je poudarila,  da je slavljenec doživel eno najbolj burnih stoletij v zgodovini človeštva, a je ne glede na vse vzpone in padce nacionalnih in večnacionalnih držav, rojstva in smrti idej, režimov, prijateljev in sovražnikov uspel ohraniti držo, ki nam lahko vsem služi kot zgled pri iskanju načinov spopadanja s svojim lastnim vsakdanjikom in moralnimi dilemami.

 

»Učite nas, da stati na presečišču kultur lahko iz ljudi potegne najboljše, njihovo pozornost in strpnost, njihovo razumevanje in trud razumeti drugega, ali pa tisto najslabše,« je predsednica vlade poudarila v nagovoru humanistu in pisatelju Borisu Pahorju in dodala, da nam je vsem pokazal, da je nekaj dostojanstvenega »biti Slovenec«.