NOVICA

30. 8. 2013

Predsednica vlade na slovesnosti ob predaji novega mamografa v uporabo na Ptuju: »Prav je, da tudi raku dojk posvečamo pozornost, ki si jo ta bolezen zasluži«

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je danes na Ptuju udeležila slovesnosti ob predaji novega mamografa v uporabo. Kot slavnostna govornica na prireditvi je v uvodu poudarila, da ji podobni dogodki ob obilici težav, ki nas vse tarejo v političnem življenju, vlivajo veselje in optimizem, saj je nova pridobitev za vse ženske, pa tudi celotno slovensko družbo velikega pomena.

 

»Rak dojk je pri nas in v svetu najpogostejši ženski rak. Predstavlja petino vseh rakov pri ženskah. V Sloveniji zboli za rakom dojk približno 12.000 žensk letno, veseli pa dejstvo, da se pomembno povečuje tudi preživetje bolnic z rakom. Tudi rak dojk je vse bolj obvladljiva bolezen,« je še povedala predsednica vlade. Nevladne organizacije in civilna združenja po besedah premierke pomembno prispevajo k temu, da rak na dojki ni več tabu in da se o bolezni pogosteje govori. »Ženske vedo, kako bolezen zgodaj odkriti in kje se kakovostno zdraviti. Z osveščanjem, informiranjem in motiviranjem žensk o preventivi, o samopregledovanju dojk ter o kakovostnem zdravljenju prispevamo k temu, da se raku dojke v slovenskem prostoru in v zdravstvenem sistemu posveča pozornost, ki jo ta bolezen tudi zasluži,« je še dejala predsednica vlade mag. Alenka Bratušek ter se zahvalila članicam društva Soroptimist in vsem, ki so prispevali sredstva za nakup novega mamografa.