NOVICA

2. 9. 2013

Predsednica vlade na odprtju Blejskega strateškega foruma: ''Moramo se spremeniti skupaj in moramo se spremeniti na bolje''

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes kot slavnostna govornica nastopila na odprtju Blejskega strateškega foruma. V slavnostnem nagovoru je poudarila, da je eden od naukov gospodarske krize, da ni lahkih rešitev ali hitrih zdravil za težave, so le dolgoročni procesi in dolgoročne vizije.

 

Predsednica vlade je v slavnostnem nagovoru v nadaljevanju dejala: ''Star izrek, da lahko zamah metuljevih kril na Kitajskem povzročil potres v Sloveniji, se uresničuje. Gospodarska in finančna kriza sta se razširili po svetu tako hitro, da sta nas ujeli nepripravljene in nas pretresli. Mislili smo, da se nam kaj takega ne more zgoditi. Mislili smo, da se to dogaja drugje in drugim. Zagotoviti moramo, da se kaj takega nikoli več ne zgodi. Eden od naukov te krize je, vsaj zame, da ni lahkih rešitev ali hitrih zdravil za težave, so le dolgoročni procesi in dolgoročne vizije.''

 

V nadaljevanju se je predsednica vlade dotaknila spreminjajoče se Slovenije in Evropske unije. Poudarila je, da moramo po njenem mnenju zgraditi močnejšo in tesneje povezano Evropo, ki bo kos ne le zamahu metuljevih kril, ampak tudi veliko večjih živali. ''Samo močna, povezana in konkurenčna Evropska unija se lahko uspešno spopade s spreminjajočim se svetom. Samo močna, povezana in konkurenčna Evropska unija je lahko igralec na svetovnem prizorišču, ki svojo odgovornost za stabilnost v svetu deli z drugimi,'' je dejala premierka.

 

Ob koncu nagovora je poudarila, da vseh sprememb, ki so potrebne, ne moremo doseči le s tesnejšim povezovanjem v Evropski uniji. ''Vsi potrebujemo tudi strukturne reforme v državah članicah. Prav vse države članice in ne le nekatere morajo narediti domačo nalogo. Pomembno je tudi razumeti, da reform in javnofinančne konsolidacije ne potrebujemo zaradi Bruslja. Domišljene reforme so preprosto nujne, če želimo ohraniti evropski socialni model. Moramo se spremeniti, izvesti reforme, če želimo, da bosta naša prihodnost in prihodnost naših otrok boljši od sedanjosti,'' je še dodala predsednica vlade.

 

Ob robu Blejskega strateškega foruma se je predsednica vlade srečala tudi z državno ministrico na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Indije Preneet Kaur. Sogovornici sta izrazili zadovoljstvo nad dobrimi odnosi med državama in željo, da bi se ti še poglobili predvsem na gospodarskem področju.