NOVICA

2. 9. 2013

Italijanski premier Enrico Letta pozdravil prizadevanja slovenske vlade za izhod iz krize: "Napore Slovenije bi morala priznati tudi Evropa"

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je na današnji novinarski konferenci po srečanju z italijanskim kolegom Enricom Letto italijanskemu gostu zahvalila za obisk in udeležbo na letošnjem Blejskem strateškem forumu, kar je še en pokazatelj nadaljnje krepitve prijateljskih odnosov med sosednjima državama. Napovedala je, da bosta s predsednikom vlade Letto nadaljevala pogovore že 12. septembra v Benetkah, ko se jima bo pridružil tudi hrvaški kolega Zoran Milanović. Italijanski premier pa je v izjavi za medije podprl pogum slovenske vlade na poti reform. "Italija bo stala Sloveniji ob strani na njeni poti prizadevanj," je še povedal visoki gost in poudaril, da Italija verjame tudi v moč pobude trilaterale treh sosednjih jadranskih držav, ki imajo mnogo skupnih interesov.

 

Sogovornika sta na današnjih pogovorih ob robu Blejskega strateškega foruma odprla veliko skupnih tem. Med drugim sta govorila tudi o plinskem terminalu v Žavljah in se dogovorila, da v kratkem času preverita morebitno rešitev tudi pristojna ministra obeh držav, ki se bosta prav tako srečala v kratkem. Italijanski kolega je v zvezi s tem prisluhnil vsem razlogom slovenske strani. Premierka ter italijanski gost sta poudarila tudi pomen uravnoteženja javnih financ v obeh državah, del pogovorov pa sta namenila tudi velikemu zanimanju Italije za sodelovanje pri slovenski privatizaciji. Italijanski predsednik vlade je na novinarski konferenci pohvalil prizadevanja slovenske vlade za izhod iz krize in dejal, da bi jih morala priznati tudi Evropa, ter poudaril, da je po junijskem srečanju z Bratuškovo v Rimu v pripravi že kar nekaj konkretnih ukrepov, s katerimi bi dosegli večjo pozornost italijanskih podjetij v slovenskem projektu privatizacije. Premier Letta je izrazil tudi prepričanje, da bodo italijanska podjetja z veseljem sodelovala pri tem in da bo proces v obojestransko korist. Slovenska premierka je povedala, da slovenska vlada za privatizacijo slovenskih podjetij pripravlja zelo natančen časovni načrt za vsako posamezno podjetje, ki bo pripravljen predvidoma do konca septembra, dodala pa je tudi, da bodo vsi postopki potekali zelo pregledno.

 

Premier in premierka sta na pogovorih govorila tudi o krizi v Siriji, pri čemer sta se zavzela za iskanje skupne politične rešitve in čimprejšnjo organizacijo mirovne konference v Ženevi. Predsednica vlade je dejala, da upa, da bo mednarodna skupnost čim prej našla rešitev za krizo v Siriji ter da bo tudi EU oblikovala enotno stališče do nje.