NOVICA

6. 9. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na 14. letni konferenci revizorjev Slovenskega inštituta za revizijo

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek se je danes v Radencih udeležila 14. letne konference revizorjev Slovenskega inštituta za revizijo. Udeležencem je spregovorila o sedanjih finančnih in gospodarskih razmerah v Sloveniji ter napovedala predstavitev ukrepov za boj proti sivi ekonomiji. Uvodoma je pojasnila, da makroekonomske analize in napovedi za Slovenijo sicer ne nakazujejo gospodarske rasti, vendar se kljub temu kažejo nekatera znamenja, ki nas lahko navdajajo z upanjem, da se položaj izboljšuje. To so predvsem rast v gradbenem sektorju, stabilnost izvoza in izboljšanje razmer na tujih trgih, od katerih smo odvisni.

  

Med ukrepi, ki jih je predsednica vlade omenila kot nujne, sta že velikokrat poudarjena zagon gospodarske rasti in uravnoteženje javnih financ. Pri tem je opozorila, da moramo ukrepe sprejeti zaradi nas samih in ne zaradi Evrope. Med tistimi, ki jih pripravlja vlada, je premierka namenila več pozornosti davku na nepremičnine in boju proti sivi ekonomiji. V pripravo ukrepov za boj proti sivi ekonomiji so po njenih besedah vključena številna ministrstva, podrobneje pa bodo predstavljeni na današnjem sestanku Ekonomsko-socialnega sveta.

  

Predsednica vlade je ob koncu odgovarjala tudi na vprašanja revizorjev glede javnih naročil, revidiranja izkazov majhnih podjetij in analiz bančnega sektorja ter ponovno poudarila, da bodo vsi ukrepi, ki jih pripravlja vlada, v celoti predstavljeni ob koncu septembra.