NOVICA

6. 9. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek se je udeležila 241. seje Ekonomsko-socialnega sveta: “ Vsi smo se strinjali, da je treba sivo ekonomijo močno zajeziti”

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek se je danes udeležila 241. seje Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri so med drugim obravnavali tudi možne ukrepe za obvladovanje sive ekonomije v Republiki Sloveniji. V izjavi za medije je predsednica vlade poudarila, da jo veseli podpora paketa ukrepov za boj proti sivi ekonomiji na današnji seji ESS. “Bilo je nekaj manjših pripomb, kje bi se stvari še lahko izboljšale, kar bomo proučili do četrtka, ko naj bi ta program boja proti sivi ekonomiji vlada tudi sprejela. Gre za dokument, ki se bo še dopolnjeval in spreminjal,” je še podarila predsednica vlade in dodala nekaj bistvenih podarkov iz tega dokumenta.

   

Med prvimi je omenila povečanje pooblastil inšpektorjem, odškodnine za črne gradnje se bodo uvedle ne glede na to, ali se je neka črna gradnja kasneje legalizirala ali podrla. Spremembe glede davčnega razkoraka, zakon je že pripravljen in je bil tudi že v javni razpravi, bodo prinesle bistveno večjo obdavčitev davčnega razkoraka, kot tretjega pa je predsednica vlade izpostavila zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. “Verjamem, da bodo finančni učinki uvedbe davčnih blagajn, ki smo jih uvedli z mesecem julijem, imele finančni učinek, kot smo ga predvidevali. V kolikor pa temu ne bo tako, se bomo po izteku treh mesecev dogovorili za naslednji korak. Vsi za to mizo pa smo se strinjali, da je treba sivo ekonomijo močno zajeziti. Naša vlada bo naredila vse za to, da se bodo vsi ukrepi izvajali z vso resnostjo, pričakujemo pa tudi podporo medijev, da se bodo tudi ljudje zavedali, da je davke potrebno plačati.”