NOVICA

12. 9. 2013

Tristransko srečanje predsednikov vlad v luči zavez po tesnejšem sodelovanju v energetiki in infrastrukturi

Foto: Stanko Gruden/STA

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je danes v Benetkah udeležila tristranskega srečanja predsednikov vlad Republike Slovenije, Italijanske republike in Republike Hrvaške. Na njem so namenili pozornost predvsem infrastrukturi in energetiki ter se na pobudo slovenske predsednice vlade dogovorili za ustanovitev delovne skupine za infrastrukturne projekte v severnem Jadranu.

 

Delovna skupina, za katero so se dogovorili predsedniki vlad Republike Slovenije, Italijanske republike in Republike Hrvaške na današnjem srečanju, bo usklajevala vse infrastrukturne in energetske projekte v regiji, zlasti v zvezi z zaščito okolja in ekološkimi vprašanji. Predsedniki vlad so se osredotočili tudi na krepitev sodelovanja znotraj Evropske unije, predvsem v pripravah na naslednje zasedanje Evropskega sveta. Zavezali so se, da bodo pospeševali regionalno sodelovanje, s posebnim poudarkom na jadransko-jonski makroregiji.

 

Poleg tega so se predsedniki vlad dogovorili, da bodo okrepili sodelovanje pri podpori državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v evropske povezave, in sklenili, da bo naslednje tako tristransko srečanje spomladi v Sloveniji, gostiteljica pa bo predsednica vlade mag. Alenka Bratušek.