NOVICA

14. 9. 2013

Predsednica vlade ob polaganju temeljnega kamna za gradnjo džamije v Ljubljani: "Danes je zmagal boj za pravice drugače mislečih in drugače verujočih"

Foto: Daniel Novakovič/STA

"Današnji dan je po več kot štirih desetletjih stalnih, mirnih in sistematičnih prizadevanj v Sloveniji živečih muslimanov velik trenutek za islamsko skupnost v Sloveniji in je velik trenutek tudi za celotno Slovenijo," je dejala predsednica vlade mag. Alenka Bratušek v slavnostnem nagovoru ob polaganju temeljnega kamna za gradnjo džamije v Ljubljani. Poudarila je še, da ima vsaka veroizpoved pravico do svojega prostora za opravljanje molitev, česar islamska skupnost na našem ozemlju ni imela. "Danes smo lahko mirni, saj je pred nami temeljni dokaz, da država zagotavlja ustrezno podporo medreligijskemu dialogu, to pa pomeni tudi urejen pravni status različnih verskih skupnosti ter vzpostavljen dialog med državnimi in cerkvenimi predstavniki. S polaganjem kamna in gradnjo džamije postaja naša prestolnica pravo odprto in pluralno evropsko mesto," je še povedala predsednica vlade in dodala, da je to korak, ki dokazuje, da smo bili sposobni preseči nesoglasja, ter da je zmagal boj za pravice drugače mislečih in drugače verujočih.

 

V nadaljevanju se je premierka ustavila tudi ob vprašanju, zakaj smo tako dolgo čakali na današnji trenutek. Po njenih besedah družbeni sistem po drugi svetovni vojni ni bil naklonjen religioznim temam ali vprašanjem verskih skupnosti in jim zato tudi ni namenjal velike pozornosti, po osamosvojitvi pa so nasprotniki gradnje džamije celo z razpisom izrednega referenduma želeli preprečiti gradnjo, kar je bil "nedopusten poseg v ustavne pravice verske skupnosti". Predsednica vlade je opozorila, da so "različne družbene sile na džamiji bile bitko za prevlado, a končno je le zmagal razum". Po njenih besedah je današnji trenutek za Slovenijo še posebej pomemben, saj "gre za simbolno zmago nad vsemi oblikami nestrpnosti do verskih skupnosti in pojavi ksenofobne politike, ki smo jim bili priča skoraj dve desetletji".

 

Predsednica vlade se je po slovesnosti srečala s članom Predsedstva Bosne in Hercegovine Bakirjem Izetbegovićem. Sogovornika sta poudarila pomen dobrih odnosov med državama in se zavezala k nadaljnji krepitvi gospodarskih odnosov.