NOVICA

18. 9. 2013

Do službe z vlakom in kolesom

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je pridružila letošnjemu evropskemu tednu mobilnosti, ki poteka pod geslom Vaš korak za čistejši zrak!. Iz Kranja do Ljubljane se je pripeljala z vlakom, od železniške postaje do Gregorčičeve pa je prikolesarila.

 

 

V evropskem tednu mobilnosti, ki poteka že dvanajsto leto zapored, bo predvidoma sodelovalo več kot 2.000 evropskih mest, in sicer do 22. septembra pod geslom Vaš korak za čistejši zrak!. Kampanja je namenjena spodbujanju državljanov, da izboljšajo svoje zdravje in počutje s spremembo vsakdanjih potovalnih navad, ter ozaveščanju o vplivu prometa na kakovost zraka v lokalnem okolju. Onesnaževanje zraka ima tudi številne neugodne okoljske vplive, kakršni so zakisanje tal, izguba biotske raznovrstnosti, tanjšanje ozonskega plašča in podnebne spremembe.

 

Že majhne spremembe, npr. vožnja v skupinah, uporaba kolesa namesto avtomobila ali preprosto hoja, lahko izboljšajo kakovost življenja v mestih. Tudi predsednica vlade je poudarila, da se rada vozi s kolesom ter tako skrbi za svoje zdravje in čistejše okolje.