NOVICA

26. 9. 2013

Predsednica vlade na novinarski konferenci po 25. seji vlade: »Realen proračun in napovedana zaupnica bosta državi vrnila gospodarsko in politično stabilnost«

Foto: Danijel Novakovič/STA

»Stopili bomo na prste tistim, ki ne znajo pojasniti izvora svojega premoženja,« je na novinarski konferenci po seji vlade povedala predsednica vlade mag. Alenka Bratušek v zvezi s spremembo ureditve odmere davka od nenapovedanih dohodkov v zakonu o davčnem postopku. Ta namreč predvideva bistveno višjo stopnjo obdavčitve, ki bo po novem sedemdesetodstotna. »Kdor ne zna pojasniti, na kakšen način je prišel do denarja, mu bo država vzela tisto, kar ji pripada, vsi postopki kazenske odgovornosti pa bodo tekli posebej,« je še pojasnila predsednica vlade in dodala, da gre za pomemben korak v boju proti sivi ekonomiji. Premierka je pojasnila tudi današnji umik zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, do katerega je prišlo na predlog ministra za zdravje, vendar so se ob tem tudi dogovorili, da bodo vse odprte stvari uskladili v prihodnjem tednu in po vsej verjetnosti bo usklajen zakon že obravnavan in sprejet na prihodnji seji vlade.

 

Po prvih šestih mesecih dela vlade je predsednica vlade mag. Alenka Bratušek na kratko pojasnila še dosežke in ukrepe za izboljšanje slabega stanja v državi ob nastopu mandata. »Prvi korak je bil takojšnja stabilizacija in normalizacija razmer v državi,« je poudarila premierka in nadaljevala, da so vse nadaljnje korake in spremembe dosegali v dogovoru z vsemi deležniki, ter da po pol leta »prvi rezultati že vračajo optimizem v državo.« Izvoz se je v letošnjem letu povečal za 2,3 odstotka, brezposelnost se je zmanjšala za 7600 ljudi. Ob vseh sprejetih ukrepih pa je vladi uspelo ohraniti tudi socialno in solidarno državo, ki omogoča ohranjanje vseh socialnih pravic, čeprav je bilo na račun le-teh treba nekoliko poseči v druge segmente. »Pripravili smo realen proračun,« je ob koncu še poudarila predsednica vlade in dejala, da to vrača v državo gospodarsko stabilnost, njena zaupnica, ki jo bo vezala na sprejetje proračunov, pa bo državi povrnila tudi politično stabilnost.