NOVICA

1. 10. 2013

Predsednica vlade na dvodnevnem obisku v Republiki Srbiji

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek danes začenja dvodnevni obisk v Republiki Srbiji. V današnjem delu programa se je predsednica vlade srečala s predstavniki društev Slovencev v Republiki Srbiji, glavni del obiska pa sledi jutri, ko se bo predsednica vlade srečala s predsednikom Vlade Republike Srbije Ivico Dačićem in vodila skupno sejo vlad obeh držav.

 

Namen obiska je krepitev gospodarskega sodelovanja med obema državama. Gospodarski odnosi med državama so dobri, vrednost blagovne menjave med državama je lani dosegla 1 milijardo evrov. Vrednost slovenskih investicij v Srbiji je konec leta 2012 znašala 1,331 milijarde evrov. V Srbiji je registriranih prek 1300 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo približno 35.000 ljudi. Srbija za Slovenijo predstavlja pomembno gospodarsko partnerko, dvodnevni obisk pa bo sodelovanje med državama še dodatno okrepil.

 

Predsednica vlade se je v današnjem delu programa na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Republiki Srbiji srečala s predstavniki društev Slovencev v Republiki Srbiji in v kratkem nagovoru poudarila: »Slovenci, ki ste si v Srbiji našli novo domovino, delo, prijatelje, si ustvarili družine, ste za nas dragocena in nepogrešljiva vez med našima državama.« Dodala je še, da si bo slovenska vlada še naprej prizadevala za čim boljše pogoje za delovanje slovenskih društev.

 

Jutri se bo predsednica vlade v okviru obiska srečala s predsednikom Vlade Republike Srbije Ivico Dačićem, nato pa bosta predsednika obeh vlad vodila skupno sejo vlad Republike Slovenije in Republike Srbije. Predsednica vlade se bo srečala tudi s predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem in predsednikom Narodne skupščine Republike Srbije, dr. Nebojšo Stefanovićem, ter obiskala podjetje Gorenje – TIKI, d. o. o.