NOVICA

2. 10. 2013

Predsednica vlade po srečanju s srbskim premierjem: »Zelo spodbudno je, da smo kljub kriznim razmeram priča krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama«

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek in predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić na uradnem sprejemu z vojaškimi častmi (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Skupna seja obeh vlad (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Izjava za medije (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Otvoritev Srbsko – slovenske poslovne konference in razprava s predstavniki slovenskih in srbskih podjetij (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Srečanje predsednice Vlade Republike Slovenije mag. Alenke Bratušek in predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Obisk podjetja Gorenje – TIKI d.o.o. Stara Pazova (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednica vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je zaključila dvodnevni obisk v Republiki Srbiji. Drugi dan uradnega obiska se je najprej srečala s predsednikom Vlade Republike Srbije Ivico Dačićem, nato pa sta skupaj vodila sejo vlad obeh držav. Na novinarski konferenci po srečanju je predsednica vlade poudarila, da so odnosi med državama prijateljski in odprti ter da pri tem obstaja še veliko možnosti za njihovo dodatno nadgradnjo.

 

Predsednica vlade je po končani skupni seji vlad poudarila, da so ravno ministri, ki so del delegacije, dali posebno težo današnjemu srečanju. »Naši odnosi so danes dobili tudi novo konkretno vsebino. Podpisali smo namreč sporazum o varovanju in izmenjavi tajnih podatkov, memorandum o gospodarskem sodelovanju na tretjih trgih, memorandum o sodelovanju na področju energetike ter protokol o izobraževanju. Veseli me tudi pismo o nameri vezano na predajo rezidence v Rimu,« je dejala predsednica vlade.

 

Pojasnila je tudi, da je današnjim sogovornikom izrazila priznanje za napredek, ki ga je Srbija dosegla tako na področju notranjih reform kot pri urejanju odnosov v svoji soseščini. Dejala je: »S tem pa naloga seveda še ni končana. Pred Srbijo je pogajalski proces, ki bo zahteval veliko političnega kapitala kot tudi tehničnega znanja. Glede slednjega lahko tudi v prihodnje računate na podporo Slovenije.« Ob koncu novinarske konference je predsednica vlade izrazila tudi željo, da bi več kot dvajset let po razpadu nekdanje skupne države čim prej zaprli vsa odprta vprašanja, ki izvirajo iz preteklosti. »S tem bi razbremenili odnose med državami in dali nov zagon sodelovanju v celotni regiji,« je prepričana predsednica vlade.

 

V nadaljevanju obiska se je premierka srečala s predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednikom Narodne skupščine Republike Srbije dr. Nebojšo Stefanovićem in prvim podpredsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem ter obiskala podjetje Gorenje – TIKI d.o.o.