NOVICA

3. 10. 2013

Predsednica vlade na srečanju obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope: »Naša prednostna naloga je oblikovanje učinkovite in stabilne strategije, s pomočjo katere bomo sposobni rešiti vsa varnostna vprašanja v regiji«

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila ministrskega srečanja obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope (SEDM), ki poteka v okviru celostnega regionalnega srečanja ministrov (CRSM) z naslovom Harmonizacija regionalnega sodelovanja na področju obrambe in varnosti. V svojem nagovoru ob odprtju srečanja je izrazila prepričanje, da je regijsko sodelovanje skupaj z vzajemnim zaupanjem in prijateljskimi odnosi prava pot, ki nas vodi do zastavljenih ciljev.

 

»V preteklosti smo že dokazali, da smo sposobni uspešno sodelovati na področjih varnosti in obrambe,« je dejala predsednica vlade in dodala, da je prav zaradi znanja in pridobljenih izkušenj »naša prednostna naloga oblikovanje učinkovite in stabilne strategije, s pomočjo katere bomo sposobni rešiti vsa varnostna vprašanja v regiji.« Ob tem je izrazila prepričanje, da smo na pravi poti, da ohranimo stabilnost v Jugovzhodni Evropi in širše ter zagotovimo mir in gospodarski razvoj. Ključnega pomena v sedanji finančni krizi pa je po besedah predsednice vlade prepoznati tiste projekte, ki bodo najbolj prispevali k razvoju ustreznih strategij za reševanje regionalnih izzivov. To je tudi eden od glavnih razlogov, da ta današnji dogodek združuje več srečanj, s tem pa tudi več pobud, in to istočasno ter na enem mestu. Racionalizacija pobud je namreč ključna za uspeh.

 

V nadaljevanju je predsednica vlade poudarila, da so rezultat tovrstnih srečanj uspešno izpeljane vaje, projekti in delovni posveti, saj jih zaznamuje tesno sodelovanje držav, ki imajo mnogo skupnih vrednot in pričakovanj. Ob tem se je treba zavedati, je še povedala premierka, da »smo sami odgovorni za svojo regijo,« zato je regionalno sodelovanje bistveno za dosego ciljev na teh področjih.