NOVICA

17. 10. 2013

Predsednica vlade je sprejela evropsko komisarko za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalino Georgievo

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes sprejela evropsko komisarko za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalino Georgievo. Sogovornici sta pozornost namenili predvsem izzivom, s katerimi se Evropska unija in njene države članice soočajo pri odzivih na humanitarne krize po svetu.

 

Predsednica vlade je v pogovorih poudarila, da se tragični dogodki, kot je bila zadnja nesreča ob otoku Lampedusa, v kateri je življenje izgubilo več kot 300 oseb, ne smejo nikoli več ponoviti in da upa, da bo skupaj z ostalimi predsedniki vlad in držav članic Evropske unije na Evropskem svetu prihodnji teden našli načine za njihovo preprečitev.

 

Sogovornici sta se strinjali, da si mora Evropska unija pri reševanju humanitarnih kriz prizadevati za bolj enotno sodelovanje ter celosten pristop in da morajo države članice pospešiti napore za doseganje dolgoročne stabilnosti, spoštovanja načel demokracije in trajnostnega napredka v državah, ki se soočajo s humanitarnimi krizami.