NOVICA

17. 10. 2013

Predsednica vlade na investicijski konferenci U.S. - Slovenia Business Bridge

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila poslovne večerje v okviru investicijske in razvojne konference U.S. - Slovenia Business Bridge. V slavnostnem nagovoru je poudarila pomen dobrih odnosov med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike, ki pozitivno vplivajo na tuje neposredne investicije in gospodarsko rast.

 

Premierka se je v nagovoru dotaknila trenutne situacije v Sloveniji in izpostavila prednostne naloge slovenske vlade za izboljšanje gospodarskih razmer v državi. Dejala je: »Zadnji dve desetletji nam je šlo zelo dobro, tako v političnem, kot ekonomskem smislu. Kmalu po osamosvojitvi smo vzpostavili delujoče institucije in cvetočo ekonomijo, glede na BDP na prebivalca smo v letu 2008 dosegli 91 odstotkov povprečja Evropske unije. Pridružili smo se elitnim mednarodnim klubom, Evropski uniji, Natu, OECD in postali člani evroskupine. Lahko bi rekli, da smo postali žrtve lastnega uspeha. Zaradi naših dosežkov nismo namenjali pozornosti problemom, takrat, ko bi to morali storiti, ampak smo jih pometli pod preprogo in upali, da bodo tam tudi ostali.«

 

Predsednica vlade je dodala, da nas je gospodarska kriza posledično ujela nepripravljene in da smo s prepotrebnimi reformami odlašali. Vendar se sedanja vlada dobro zaveda težav, s katerimi se sooča država, in sprejema ukrepe za njihovo rešitev. Med prednostnimi nalogami je predsednica vlade izpostavila stabilizacijo bančnega sektorja, konsolidacijo javnih financ in ponovni zagon ter konkurenčnost gospodarstva. Pomemben faktor pri ponovnem zagonu gospodarstva so po njenem prepričanju tudi tuje neposredne investicije, ki bi jih morali dodatno spodbuditi. Ob zaključku nagovora je predsednica vlade poudarila, da Slovenija in Združene države Amerike delita skupne vrednote in prepričanja, zaradi česar lahko dobro sodelujeta na gospodarskem in političnem področju. »Logična posledica odličnih odnosov med državama bo globlja integracija in tesnejše sodelovanje,« je še poudarila predsednica vlade.