NOVICA

22. 10. 2013

Predsednica vlade je sprejela ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine dr. Zlatka Lagumdžijo

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes sprejela namestnika predsedujočega Svetu ministrov in ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine dr. Zlatka Lagumdžijo, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

 

Premierka je na bilateralnem srečanju poudarila, da so odnosi med državama dobri in prijateljski, ter izrazila  željo, da bi se na politični ravni še okrepili. Sogovornika sta se strinjala, da je za razvoj dobrih dvostranskih odnosov ključnega pomena tudi gospodarsko sodelovanje in predsednica vlade je poudarila, da je Bosna in Hercegovina eno izmed bolj zanimivih tržišč za slovenska podjetja. Sodelovanje želimo okrepiti tudi z možnostjo skupnih nastopov na tretjih trgih.

 

Slovenija je  po besedah  predsednice  vlade  zagovornica evroatlantske perspektive  Bosne  in Hercegovine in premierka je poudarila, da želimo, da bi država glede vključitve v Evropsko unijo in NATO združila moči vseh političnih sil v državi in izpeljala potrebne reforme. Pri tem lahko vsekakor računa na podporo Slovenije. Stališče Slovenije je namreč jasno – zavzemali se bomo, da Bosna in Hercegovina, takoj po doseženem dogovoru glede implementacije razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice ter glede uskladitve funkcionalnega modela koordinacije EU zadev v Bosni in Hercegovini, s strani EU prejme pozitiven odgovor glede predaje oz. razprave o prošnji za članstvo v EU.