NOVICA

25. 10. 2013

Predsednica vlade na zasedanju Evropskega sveta

Foto: Svet EU

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je 24. in 25. oktobra v Bruslju udeležila dvodnevnega zasedanja Evropskega sveta, katerega osrednje teme so bile digitalno gospodarstvo, inovacije in storitve, rast, konkurenčnost in delovna mesta, ekonomska in monetarna unija, vzhodno partnerstvo ter migracije.

 

Na področju digitalnega gospodarstva so se po besedah predsednice vlade voditelji strinjali, da je treba izkušnje posameznih držav članic na tem področju združiti in postaviti temelj, ki bo lahko podlaga za napredek v vseh državah. Ob tem je poudarila, da je Slovenija na področju e-uprave v samem vrhu.

 

Voditelji so veliko pozornosti namenili bančni uniji in se strinjali, da je treba povrniti zaupanje v bančni sistem. Po besedah premierke to še posebej velja za Slovenijo, ki s sanacijo bančnega sistema zamuja. »Ampak smo v zadnjih sedmih mesecih naredili ogromne korake, tako da samo še čakamo rezultate stresnih testov, ki se v tem trenutku izvajajo v naših osmih bankah,« je še pojasnila in izrazila prepričanje, da »bodo koraki, ki bodo sledili, v naše banke vrnili popolno zaupanje«. Ob tem je izrazila zadovoljstvo s pogovori o pregledih slovenskih bank in poudarila, da je »dobila polno podporo in potrditev, da bodo naši dosedanji koraki upoštevani pri naslednjih postopkih«. Pojasnila je, da bo v postopke, ki čakajo države v naslednjem letu, vključena tudi Slovenija, saj SID banka do zdaj vanje ni bila vključena. Vendar predsednica vlade glede tega ne pričakuje nobenih težav.

 

Voditelji so govorili tudi o »prisluškovalni aferi« in sprejeli izjavo, da obsojajo tako početje. Hkrati so se strinjali, da je še pomembneje te stvari urediti za naprej, pri čemer je ključnega pomena sodelovanje med ZDA in Evropo, in po besedah premierke »bo na tem Evropa v naslednjih mesecih tudi delala«.

 

Drugi dan zasedanja je bil namenjen migracijam, še posebej dogodkom na Lampedusi. Ob tem je premierka pojasnila, da so se voditelji strinjali, da »to ni stvar ene države, ampak je treba vzpostaviti solidarnost«, in dodala, da se ji je italijanski premier Enrico Letta še enkrat zahvalil za konkretno pomoč Slovenije.