NOVICA

31. 10. 2013

Predsednica vlade je ob dnevu spomina na mrtve položila vence

Frankolovo (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Teharje (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Žale, Ljubljana (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je ob dnevu spomina na mrtve udeležila komemorativnih slovesnosti ter položila vence na Frankolovem, v Teharjah in na ljubljanskih Žalah.

 

V svojem slovesnem nagovoru pri spomeniku frankolovskih žrtev je poudarila, da so tamkajšnji prebivalci plačali krvav davek in bili priča marsikateri uresničitvi peklenskega okupatorjevega načrta. »O njihovih občutjih, o nepopisnem strahu v zadnjih trenutkih, ki ga je prinesla misel na bližajočo se smrt, lahko danes beremo iz njihovih srce parajočih poslovilnih pisem svojcem,« je dejala premierka.

 

Ob tem je spomnila, da je vlada v drugi polovici septembra sprejela odlok o razglasitvi spominskega območja Frankolovo za kulturni spomenik državnega pomena. »Morda izraz nekoliko zavaja, saj gre za spomenik širšega evropskega in tudi svetovnega pomena. To, kar se je v tistih usodnih urah zgodilo tu, je namreč ključno za razumevanje zgodovinskih dogajanj med drugo svetovno vojno v Evropi,« je dejala premierka in dodala, da je Graben na Stranicah pri Frankolovem »kraj, iz katerega se kot človeštvo izrečemo proti. Proti izključevanju in zatiranju, proti nasilju, proti negaciji človeškega dostojanstva, proti moriji in ne nazadnje proti zgodovinski ignoranci.«