NOVICA

12. 11. 2013

Predsednica vlade se je udeležila Konference o zaposlovanju mladih v Evropi

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je v Parizu skupaj z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anjo Kopač Mrak udeležila Konference o zaposlovanju mladih v Evropi.

 

Konferenca o zaposlovanju mladih v Evropi je bila ena od tem pogovorov že na zadnjem zasedanju Evropskega sveta, na povabilo predsednika Francoske republike Françoisa Hollanda pa se ga je udeležila velika večina predsednikov držav ali vlad držav članic EU, njihovih ministrov, pristojnih za delo, predsedniki ključnih evropskih ustanov in predstavniki s tematiko povezanih evropskih združenj. Prva tovrstna konferenca je bila julija letos v Berlinu, naslednja pa bo organizirana spomladi v Italiji.

 

Konferenca je bila pripravljena zato, da bi se dodatno spodbudilo zaposlovanje mladih, zlasti z evropskimi in nacionalnimi ukrepi na področju izobraževanja, usposabljanja, trga dela in finančnih instrumentov za zagon malih in srednje velikih podjetij oziroma podporo tem podjetjem. S tem namenom sta se ga udeležili tudi predsednica vlade mag. Alenka Bratušek in ministrica dr. Anja Kopač Mrak, saj je zaposlovanje mladih ena glavnih prednostnih nalog slovenske vlade. Na konferenci so ministrice in ministri pregledali, katero orodje (jamstva za mlade, zagonski kapital za podjetništvo, razvoj vajeništva, finančne spodbude za mobilnost) uporabljajo države članice pri vključitvi ali vrnitvi mladih (tudi tistih, ki se ne izobražujejo, niso zaposleni in se ne usposabljajo) na trg dela ali v nadaljnje usposabljanje. V ospredju slovenskega prispevka pa so bili predvsem sistemski dolgoročni ukrepi, kot so krepitev povezave med izobraževalnim sistemom in gospodarstvom, zagotovitev pravilnega in sistematičnega napovedovanja (kratkoročnega in dolgoročnega) pomanjkanja poklicev, zagotavljanje sistema visokokakovostnih pripravništev, ki omogočajo delovne izkušnje za opravljanje poklica, ter reforma študentskega dela po načelu »vsako delo šteje«. Predsednica vlade je v svojem govoru tudi poudarila, da je treba mlade pri iskanju rešitev zanje čim dejavneje vključiti v sam proces.

 

Po končani konferenci je predsednica vlade dejala, da lahko tovrstna srečanja predvsem z izmenjavo dobrih praks pomembno prispevajo k zaposlovanju mladih v posameznih državah članicah, tudi v Sloveniji.