NOVICA

13. 11. 2013

Predsednik Vlade Republike Makedonije mag. Nikola Gruevski na uradnem obisku v Republiki Sloveniji

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Vlade Republike Makedonije mag. Nikola Gruevski je na povabilo predsednice vlade mag. Alenke Bratušek danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Obisk pomeni nadaljevanje dobrega sodelovanja med državama na politični ravni, obe strani pa si prizadevata tudi za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

 

Predsednica vlade je na srečanju izrazila zadovoljstvo nad razvojem prijateljskih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Makedonijo, kar se kaže tudi v vrsti srečanj na visoki ravni. Državi dobro sodelujeta tudi glede približevanja Makedonije evroatlantskim povezavam, pri čemer Slovenija Makedoniji zagotavlja strokovno pomoč in politično podporo.

 

Sogovornika sta posebej poudarila zanimanje za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama in ob tem tudi, da sta državi kljub gospodarski krizi v prvi polovici tega leta povečali trgovinsko menjavo, kar je še posebej spodbudno, saj je to najvišja rast trgovinske menjave v regiji. Priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja državi vidita predvsem na področju energetike in obnovljivih virov energije, vlaganj v ekološke projekte ter v turizmu. Premierja obeh držav sta ob tem še dejala, da se bo januarja prihodnje leto sestala mešana komisija za gospodarsko sodelovanje.

 

Premierka je na novinarski konferenci poudarila, da je Slovenija dejavna zagovornica evropske perspektive Makedonije. Pojasnila je, da Slovenija v Bruslju zagovarja stališče, da je napredek držav Zahodnega Balkana na poti v Evropsko unijo tudi v interesu Evropske unije in držav članic.