NOVICA

18. 11. 2013

Predsednica vlade v odgovorih na poslanska vprašanja: »Slovenija je na pravi poti«

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek je danes v Državnem zboru odgovarjala na poslanska vprašanja. Na prvo vprašanje poslanca SLS Franca Bogoviča glede vpliva uvedbe nepremičninskega davka na različne družbene skupine je predsednica vlade odgovorila, da je uvedba tega davka, ki je sicer eden najbolj razširjenih in običajnih davkov v Evropi, pravična, saj je to davek od premoženja in »kdor ima več premoženja, bo plačal več davkov.« Glede učinkov uvedbe nepremičninskega davka na gospodarstvo je predsednica vlade pojasnila, da je v pogovorih z več direktorji podjetij dobila zagotovila, da bodo po novem njihova podjetja plačevala enako ali celo manj kot za NUSZ. Tudi povprečna slovenska družina po novem ne bo bistveno bolj prizadeta. Glede kmetov pa je spomnila, da so po pogovorih z njimi v postopku sprejemanja zakona zelo popustili.

 

Na vprašanje poslanke NSi Ljudmile Novak glede vladnih ukrepov za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi in preprečitev t. i. bega možganov v tujino je premierka povedala, da so mladi prioriteta te vlade in da bo država v naslednjih dveh letih programom za mlade namenila okoli 160 milijonov evrov. Vlada bo med drugim v naslednjem letu za šest odstotkov povišala sredstva za programe aktivne politike zaposlovanja, v okviru evropskih projektov pa ji je tudi uspelo zagotoviti 9,2 milijona evrov za pobudo za mlade. Poleg tega je vlada sprejela tudi zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva. Premierka je še ocenila, da je vlada pri zaposlovanju mladih uspešna, »kar kažejo podatki, da se je letos kljub recesiji in pomanjkanju delovnih mest zaposlilo 13 % več mladih kot lani, in to mladih do 29 let, in 20 % več iskalcev prve zaposlitve«.

 

Naslednji je poslansko vprašanje zastavil poslanec SDS mag. Andrej Šircelj, ki ga je zanimalo, kakšni so ukrepi vlade, ki bodo privedli Slovenijo iz recesije, in kakšna je vladna politika glede zadolževanja. Premierka je v odgovoru poudarila, da je trenutno veliko razlogov za optimizem, saj je tudi po mnenju Evropske komisije proračun skladen s programom in »prvič po dolgih letih smo med petimi najboljšimi državami – samo Nemčija in Estonija sta pred nami, z nami v družbi pa sta Nizozemska in Francija.« V zvezi z zadnjim zadolževanjem države je poudarila, da je bilo to v skladu s programom zadolževanja, sicer pa si želi, da bi bilo naše zadolževanje cenejše, kot je, a da so obrestne mere danes še dodatno padle in da tudi finančni trgi potrjujejo, da je Slovenija na pravi poti.

 

Zadnje vprašanje je predsednici vlade zastavila Marjana Kotnik Poropat, DeSUS, nanašalo pa se je na rezervni demografski sklad. Premierka je odgovorila, da vlada preverja možnosti financiranja tovrstnega sklada in rešitve, ki so uveljavljene v drugih državah. Dodala je še: »Znotraj koalicije bomo prav gotovo našli rešitev, s katero bomo zadovoljni in bo javnofinančno vzdržna. Strinjam pa se, da moramo biti pri iskanju teh rešitev pozorni in ne smemo nalagati prevelikih bremen posameznim skupinam, predvsem mladim.«