NOVICA

20. 11. 2013

Predsednica vlade na 8. vrhu slovenskega gospodarstva

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila 8. vrha slovenskega gospodarstva. V nagovoru je predstavila, kako priporočila Evropske komisije vidi slovenska vlada ter kako in s kakšnimi ukrepi se bo vlada v naslednjih mesecih spopadala s še vedno trajajočo gospodarsko in finančno krizo.

 

Predsednica vlade je poudarila, da je Sloveniji z dosedanjimi ukrepi uspelo prepričati evropske institucije in mednarodne finančne trge, vendar »se pravo delo šele začenja«. Poleg bančne sanacije bodo potrebni tudi nadaljnji sistemski ukrepi, ki »bodo delovali v smeri izboljšanja kapitalske strukture slovenskih podjetij, da bodo bonitetno sposobna za najemanje kreditov. Zakonodaja, ki bo podlaga za razdolževanje podjetij brez pomoči države, je v razpravi in sprejemanju v DZ,« je pojasnila premierka in dodala, da je ključni prihodnji ukrep tudi nadaljnja privatizacija podjetij v državni lasti. Ob tem je še napovedala, da bo vlada v prihodnjih tednih zanimanje za dobra slovenska podjetja krepila tudi na investicijskih konferencah v Düsseldorfu, Milanu, Parizu in Moskvi.

 

Ob koncu nagovora je premierka še poudarila, da je cilj vladnih ukrepov »gospodarstvo razbremeniti teže krize in ne ravno obratno«. V upanju na nadaljnje dobro sodelovanje med predstavniki vlade, tujih institucij in gospodarstva je izrazila prepričanje, da »pomoči drugih trojk ne bomo potrebovali«, in končala z besedami: »Dokazali smo, da zmoremo in znamo sami, po tej poti pa moramo v znamenju sodelovanja samo še nadaljevati.«