NOVICA

23. 11. 2013

Poslanica predsednice Vlade RS mag. Alenke Bratušek ob dnevu Rudolfa Maistra

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije, Slovenke in Slovenci!

 

 

Danes slavimo generala Rudolfa Maistra, enega največjih Slovencev vseh časov. Bil je velik državnik in strateg, ki je znal in si upal ne le razmišljati, ampak tudi delovati državotvorno. A bil je tudi pesnik in ljubitelj vseh umetnosti. Brez Rudolfa Maistra in njegovega dela bi bila zgodovina Slovencev povsem drugačna. Njegovo vodenje slovenske narodne vojske ob razpadu avstro-ogrske monarhije in boj za slovensko severno mejo med leti 1918 in 1920 sta dejanji, zaradi katerih ga ne smemo in ne moremo pozabiti, nedvomno pa je zaradi tega tudi med največjimi heroji 20. stoletja. Generalu Maistru gre čast, poklon in zahvala, da je danes slovenski Maribor, da so slovenski Štajerska in Prekmurje ter del Koroške. Njegove drzne poteze, s katerimi je iz nemških rok uspel iztrgati slovensko ozemlje, so danes, ko imamo Slovenci drugačne težave, še kako aktualne.

 

Sposobnost hitrega ukrepanja je bila Maistrova velika odlika, saj je znal v pravem trenutku postaviti prave cilje – in prav to je tisto, kar zahteva od nas tudi današnji čas. General Maister brez avtoritete ne bi uspel izpeljati še tako dobro načrtovane akcije — zaradi svojega poguma in bojevitosti je bila takratna slovenska vojska ena najboljših zavezniških vojska v boju za zmago svobode in pravičnosti na evropskem ozemlju.  Tudi danes, skoraj sto let pozneje, bodo drzne poteze, pogum in odločnost ter dobra strategija ključni za izhod Slovenije iz njenega težkega položaja.

 

Slovenci smo zaradi Rudolfa Maistra in njemu podobnih velikanov močnejši. V preteklosti smo dokazali, da znamo zmagovati, da smo pogumni in odločni, ko gre za klic domovine, zakaj ne bi tega storili tudi danes? Sami sebi in svetu smo pokazali tudi visoko stopnjo solidarnosti, ko gre za naše skupno dobro. Tudi danes gre za klic domovine, če mu bomo znali prisluhniti, se nam ne bo treba bati za našo prihodnost. Danes spreminjamo naš svet na način, ki ni prijeten. A Maistrov boj za pravičnost in svobodo je bil zagotovo še težji. Tisti, ki so njegova prizadevanja takrat podcenjevali, so se ušteli, njegove zasluge pa so prepoznali šele potem, ko je bilo bitke konec. Zgodovina nas uči, da je pot do zmage vedno trnova, zapuščina generala Maistra pa naj nas na današnji dan opomni, da so vse velike bitke bile in bodo zmagoslavne le ob skupni volji za zmago.