NOVICA

26. 11. 2013

Predsednica vlade se je v Bukarešti udeležila srečanja predsednikov vlad Kitajske ter Srednje in Vzhodne Evrope

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je v romunski prestolnici udeležila srečanja predsednikov vlad Kitajske ter Srednje in Vzhodne Evrope. V okviru zasedanja se je predsednica vlade srečala s predsednikom Vlade Republike Bolgarije, predsednikom Vlade Madžarske in predsednikom Vlade Romunije, v večernih urah pa se je sestala tudi s predsednikom Vlade Ljudske republike Kitajske Li Keqiangom.

 

Srečanje predsednikov vlad Kitajske in šestnajstih držav Srednje in Vzhodne Evrope je prvič potekalo leta 2011 v Budimpešti na Madžarskem. Na srečanju leta 2012 je v Varšavi na Poljskem takratni kitajski predsednik vlade predstavil dvanajst točk sodelovanja med Kitajsko ter državami Srednje in Vzhodne Evrope na področju gospodarstva, turizma, znanosti in kulture. Geslo letošnjega srečanja predsednikov vlad Kitajske ter Srednje in Vzhodne Evrope je bilo »Sodelovanje za obojestranski razvoj in skupni napredek«.

 

Predsednica vlade je v nagovoru na srečanju poudarila, da Slovenija na vseh področjih podpira krepitev sodelovanja med državami, navzočimi na srečanju. Pojasnila je, da je iskanje novih možnosti za sodelovanje posebej pomembno zaradi še vedno trajajoče gospodarske krize, s katero se soočajo države. Po njenem mnenju mora poglobljeno sodelovanje potekati v skladu z institucionalnim okvirom Evropske unije in v tem kontekstu tudi za Republiko Slovenijo pomeni dodano vrednost. »Trdno verjamem, da bo današnje srečanje uspešno in da bomo s pridom izkoristili vse prednosti neformalnih in formalnih srečanj,« je dodala predsednica vlade.

 

Premierka se je srečala tudi s predsednikom Vlade Republike Bolgarije, predsednikom Vlade Madžarske in predsednikom Vlade Romunije, zvečer pa se je sestala tudi s predsednikom Vlade Ljudske republike Kitajske Li Keqiangom. Njuno srečanje je bilo namenjeno krepitvi političnega dialoga in utrjevanju gospodarskega sodelovanja med državama.