NOVICA

28. 11. 2013

Predsednica vlade na dvodnevnem gospodarskem obisku v Nemčiji

Nagovor predsednice vlade na investicijski konferenci (Foto: Stanko Gruden/STA)

Odprtje nove proizvodne hale Kolektor - KMT (Foto: Stanko Gruden/STA)

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek je 27. in 28. novembra na dvodnevnem obisku v Nemčiji. Prvi dan se je v Essnu udeležila odprtja nove proizvodne hale podjetja Kolektor Magnet Technology, ki je eno izmed podjetij slovenskega koncerna Kolektor, in se srečala s predstavniki slovenskih klubov, ki delujejo na območju zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija. Drugi dan obiska se je premierka najprej srečala s častnimi konzuli Republike Slovenije, nato pa se je udeležila investicijske konference in opravila delovne pogovore s predstavniki gospodarstva in zainteresiranimi vlagatelji.

 

V svojem nagovoru na slovesnosti ob odprtju nove proizvodne hale v Essnu je premierka poudarila pomen slovensko-nemškega partnerstva na gospodarskem področju in pozitivne vrednote in načela, na katerih temelji delovanje koncerna Kolektor. Izrazila je veselje in ponos, saj je Kolektor dober primer slovenskega investitorja v Nemčiji, in dodala: »Danes smo priča konkretnemu dokazu reka, da kriza prinaša tudi priložnosti.«

 

Drugi dan obiska se je predsednica vlade skupaj z ministrom za finance Urošem Čuferjem udeležila investicijske konference v Düsseldorfu, na kateri so bile predstavljene investicijske priložnosti v Sloveniji. Konference so se udeležili predstavniki 80 podjetij iz Nemčije, med njimi tudi RWE, E.ON, Deutsche bank, Messer. V svojem nagovoru je premierka poudarila tri temeljna sporočila, in sicer, da se Slovenija počasi, vendar zanesljivo premika iz gospodarske krize na pot k stabilni in trajnostni gospodarski rasti, da je privatizacija eden od glavnih temeljev okrevanja slovenskega gospodarstva in da bi moralo biti gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo še močnejše. Premierka je opozorila, da so poleg privatizacije v Sloveniji tudi številne druge možnosti za naložbe, in sicer na področju turizma, v avtomobilskem sektorju, v informacijsko in komunikacijsko tehnologijo ter lesno industrijo, pa tudi možnosti naložb v nova podjetja in številne druge oblike naložb. »Izkoristiti moramo komplementarnost naših dveh gospodarstev. Vlada je pripravljena pomagati z odpravo administrativnih ovir in z aktivno podporo,« je zaključila predsednica vlade.