NOVICA

29. 11. 2013

Predsednica vlade na vrhu Vzhodnega partnerstva v Vilni

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je 28. in 29. novembra udeležila vrha Vzhodnega partnerstva v Vilni, ki so ga gostili litovska predsednica Dalia Grybauskaite, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Ob robu srečanja se je premierka sestala tudi s predsednikom Gruzije Giorgijem Margvelašvilijem.

 

Na vrhu so bili danes parafirani pridružitvena sporazuma z Moldavijo in Gruzijo, ki naj bi ju podpisali prihodnje leto, ter sporazum o omilitvi vizumskega režima z Azerbajdžanom. Predviden je bil tudi podpis pridružitvenega sporazuma z Ukrajino, vendar se mu je ta za zdaj odpovedala. Premierka mag. Alenka Bratušek je ob tem dejala, da se bo Ukrajina morala sama odločiti, kdaj bo pripravljena podpisati ta sporazum, EU pa si bo kljub temu še naprej prizadevala za krepitev sodelovanja in poglabljanje odnosov.

 

Premierka je še povedala, da je po mnenju Slovenije Vzhodno partnerstvo doseglo pomembne rezultate in je ključno za razvoj in stabilnost našega vzhodnega sosedstva. Hkrati je opozorila, da je treba v državah Vzhodnega partnerstva okrepiti prisotnost EU in pri tem partnerstvu posebno pozornost nameniti predvsem krepitvi regijskega sodelovanja po vzoru Srednjeevropskega sporazuma o prosti trgovini in Srednjeevropske pobude. Predsednica vlade je poudarila tudi, da bi se morali po njenem mnenju še razširiti programi študentskih izmenjav in mobilnosti na splošno.