NOVICA

4. 12. 2013

Predsednica vlade na uradnem obisku v Franciji krepila odnose med državama

Rokovanje pred Elizejsko palačo (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Izjava za medije (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Plenarni pogovori med delegacijama (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Sprejem z vojaškimi častmi (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Investicijska konferenca (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je zaključila dvodnevni uradni obisk v Francoski republiki. Obisk sta zaznamovala srečanje s predsednikom Francoske republike Françoisom Hollandom in investicijska konferenca, katere se je udeležilo več kot 20 menedžerjev svetovno priznanih francoskih podjetij s področij infrastrukture, energije, gradbeništva, bančništva in drugih.

 

Premierka je obisk v Parizu začela z uradnim sprejemom z vojaškimi častmi pred palačo Hôtel des Invalides, nato pa se je na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Francoski republiki srečala s predstavniki slovenske skupnosti v Parizu.

 

Na investicijski konferenci, ki je sledila drugi dan obiska, je predsednica vlade uvodoma dejala, da z investicijskimi konferencami slovenska vlada dokazuje, da je odprta za nove tuje investicije in da bo tokratna konferenca pomembno vplivala na krepitev odnosov med Slovenijo in Francijo. Po njenih besedah je Francija izjemno pomembna gospodarska partnerica, francoska podjetja pa predstavljajo strateške partnerje za razvoj slovenskega gospodarstva. V izjavi za javnost je poudarila, da je zelo zadovoljna s konferenco, saj so francoska podjetja izkazala velik interes za vstop na slovenski trg.

 

Sodelovanje s Francijo pa je predsednica vlade krepila tudi na politični ravni. V okviru obiska je premierko sprejel predsednik Francoske republike François Hollande, med pogovori pa sta pozornost med drugim namenila tudi stanju finančnega sektorja v Sloveniji, privatizaciji, krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama in izmenjavi stališč pred decembrskim zasedanjem Evropskega sveta. Francoski predsednik Hollande je v izjavi za javnost poudaril, da so odnosi med državama odlični in da ima po današnjem srečanju ponovno vtis, da bo Slovenija uspešno rešila svoje težave. S slovensko premierko sta se tudi strinjala, da je potrebno na evropski ravni čimprej vzpostaviti bančno unijo. Predsednica vlade je še izpostavila problematiko mladih, o katerih so pred nekaj tedni govorili na konferenci v Parizu, in poudarila, da bo treba temu posvečati veliko truda in časa ter mlade povabiti k razpravi o njihovi prihodnosti.