NOVICA

9. 12. 2013

Predsednica vlade na konferenci v okviru projekta »Nova zgodba Evrope«

"Nova zgodba Evrope" Foto: Daniel Novakovič/STA

V Milanu poteka druga konferenca v okviru projekta »Nova zgodba Evrope.« Na povabilo predsednika Evropske komisije José Manuela Barrosa se je je udeležila tudi predsednica vlade mag. Alenka Bratušek, ki je v nagovoru med drugim poudarila, da mladi v Evropi, ki jo gradimo, ne smejo predstavljati izgubljene generacije temveč obljubo prihodnosti.

 

Predsednik Evropske komisije Barroso je projekt Nova zgodba Evrope predstavil 23. aprila letos. Projekt daje intelektualcem, znanstvenikom in umetnikom priložnost za razpravo in premislek o prihodnosti Evrope.

 

Predsednica vlade je v uvodnem nagovoru dejala, da pripravljanje »nove evropske zgodbe« pomeni poustvarjati trenutke, ko je bila rojena ideja o Evropski skupnosti. »Ustanovni očetje so si želeli zgraditi boljšo Evropo. Ker so vedeli, da vojna ni pravi odgovor. Upali so svoje sanje spremeniti v resničnost. Mir je postal končni cilj, sodelovanje del vsakodnevnih nalog. Danes se nam zdijo čevlji, v katere stopamo, preveliki. Izzivi so del našega vsakdana. Srečujemo se z utrujenostjo, tako glede tesnejšega sodelovanja, kot glede širitve Evropske unije. Ljudje se čutijo vedno bolj odrezani od Evrope. Bojimo se, da bo naša skupnost kar naenkrat postala nekaj, s čimer se nihče več ne more poistovetiti – daleč od oči, daleč od srca,« je poudarila predsednica vlade in dodala: »Zato moramo združiti napore in sestaviti novo zgodbo. Politiki tega ne bomo zmogli sami. Povezati se moramo z vami, pisatelji, misleci, znanstveniki in intelektualci. Skupaj moramo zgraditi skupno evropsko zgodbo.«

 

Govor predsednice vlade objavljamo v celoti.