NOVICA

10. 12. 2013

Predsednica vlade na delovnem obisku v Moskvi

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je v Moskvi srečala s predsednikom Vlade Ruske federacije Dmitrijem Medvedjevom in se udeležila investicijske konference, ki je že četrta te vrste, v okviru katerih slovenska vlada tujim podjetjem predstavlja investicijsko okolje v Republiki Sloveniji in posamezne investicijske priložnosti v skladu z vladnim privatizacijskim programom. Tokratne slovensko-ruske investicijske konference se je udeležilo približno 60 gospodarstvenikov, kar dokazuje, da lahko Slovenija in Rusija gospodarsko sodelovanje še okrepita.

 

V uvodnem nagovoru na investicijski konferenci je premierka poudarila dve prednostni nalogi slovenske vlade, in sicer stabilizacijo bančnega sistema in prizadevanje za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva oziroma upravljanja državnega premoženja. Zatrdila je, da »slovenska vlada misli zelo resno, ko pravi, da je privatizacija eden ključnih vzvodov za gospodarsko okrevanje«, in napovedala, da bo privatizacija potekala na podlagi preglednih javnih razpisov. Pri tem je za nadaljnji razvoj slovenskih podjetij predvsem pomembno zanje najti ustrezne dolgoročne strateške partnerje. Premierka je poudarila, da sta blagovna in storitvena menjava med državama v lanskem letu presegli 1,24 milijarde evrov in da je bila Rusija sedma najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. Vendar je »možnosti za krepitev že tako dobrega sodelovanja med državama nedvomno še precej,« je dodala premierka.

 

V okviru obiska se je predsednica vlade srečala z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom, s katerim sta se strinjala, da so odnosi med državama v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven in da je gospodarsko sodelovanje med državama dobro. Kljub temu je možnosti za krepitev odnosov in nadaljnje sodelovanje na tem področju še precej. V zvezi s tem je bilo v njuni navzočnosti danes podpisanih več dokumentov, in sicer o vojaško-tehničnem sodelovanju, o nadzoru in sodelovanju v boju proti trgovini s prepovedanimi drogami, o programu skupnih ukrepov na področju turizma, o sodelovanju na področju telesne vzgoje in športa ter o sodelovanju slovenskega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo z vlado Jaroslavske pokrajine Ruske federacije. Predsednika vlad sta govorila tudi o projektu »Južni tok«, ki je za Slovenijo strateškega pomena, zato je pomembno, da je usklajen z zakonodajo EU. Predsednica vlade je izrazila pričakovanje, da bo prišlo do skupnega dogovora med Rusijo, Evropsko komisijo in državami članicami ter poudarila, da je današnji sestanek prvi korak do dogovora, ki bo omogočil čimprejšnji začetek gradnje Južnega toka.