NOVICA

20. 12. 2013

Decembrsko zasedanje Evropskega sveta

Foto: Evropski svet

Foto: Thierry Monasse/STA

Foto: Thierry Monasse/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je 19. in 20. decembra v Bruslju udeležila dvodnevnega zasedanja Evropskega sveta, katerega osrednje teme so bile skupna varnostna in obrambna politika, ekonomska in monetarna unija, ekonomska in socialna politika, širitev, migracije in zunanji odnosi.

 

Glede skupne varnostne in obrambne politike je bil po besedah predsednice vlade »storjen korak naprej v smeri okrepljenega sodelovanja med državami članicami, kar je vsekakor dobro, in Slovenija je to podprla«.

 

Voditelji so razpravljali tudi o gospodarskih razmerah v Uniji in se strinjali, da je kljub prvim znakom okrevanja brezposelnost še vedno na visoki ravni, zato bo potrebno še veliko dela pri izvajanju reform. Premierka je ob tem opozorila, da je še zlasti pomembno reševanje brezposelnosti mladih. V razpravah o bančni uniji so potrdili dogovor o skupnem reševalnem mehanizmu, ki so ga dosegli finančni ministri. Predsednica vlade pa je svojim kolegom predstavila slovenske izkušnje pri izvajanju stresnih testov in dejala, da je prejela številne čestitke kolegov.

 

Voditelji so odobravali odločitev o sklicu prve pristopne konference EU-Srbija v januarju 2014. Predsednica vlade je poudarila, da je to dobra novica in da v naslednjem letu pričakuje napredek tudi tistih držav, v katerih »v tem trenutku o dobrih novicah ne moremo govoriti«. Pri tem je navedla Bosno in Hercegovino, ki mora, tudi ob stalni podpori Slovenije, storiti potrebne korake naprej na poti evropskih povezovalnih procesov.