NOVICA

26. 12. 2013

Poslanica predsednice vlade ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Spoštovane državljanke in spoštovani državljani, drage Slovenke in dragi Slovenci!

 

Zimske mesece pred triindvajsetimi leti je zaznamovala želja našega naroda po samostojnosti in suverenosti. Z enotno voljo, izraženo na plebiscitu, smo to željo pol leta pozneje tudi uresničili. Tudi letos je bila suverenost naše države pomembno vprašanje. Slovenija je bila pred izzivom, ali bomo svoje težave reševali sami na način, kakor si ga bomo izbrali sami, ali pa nam bodo način reševanja napačnih preteklih odločitev v prihodnje narekovali in določali v drugih prestolnicah. Enako kakor pred triindvajsetimi leti smo se tudi letos odločili za svojo pot in potrdili željo po samostojnosti in suverenosti.

 

Gospodarska in finančna kriza sta tako za našo kakor tudi za druge države odprli pomembna vprašanja o tem, po kakšni poti si želimo hoditi v prihodnosti. Si želimo države z nizkimi davki, zasebnimi šolami in zasebnimi zdravstvenimi ustanovami, ali države, kjer nekoliko višji davki prinašajo socialno varnost, kakovostno javno šolstvo in dostopno zdravstveno oskrbo? Sama sem z vsakim dnem, ko spremljam obraze krize, še trdneje prepričana, da potrebujemo močno socialno in solidarno državo.

 

Cilji, ki smo si jih zadali kot družba, niso visokoleteči. So realni in dosegljivi. Slovenija bo država, kjer ima solidarnost prednost pred egoizmom in kjer je sodelovanje bolj cenjeno od lastnih interesov. 

 

Spoštovane državljanke in državljani,

kljub temu, da danes še ne moremo reči, da smo na cilju, lahko rečem, da smo zopet na pravi poti. Sodelovanje in enotnost nas bosta zagotovo pripeljala do skupnega cilja, to pa je suverena, solidarna in pravična družba. Praznujmo dan samostojnosti in enotnosti z mislijo, da je Slovenija domovina vseh njenih državljanov, solidarna, strpna in pravična. Tako smo si zamislili pred 23 leti in takšno gradimo tudi danes. Zato vam iskreno čestitam in si želim, da bi pot, ki smo jo potrdili 26. decembra 1990, uspešno nadaljevali.