NOVICA

10. 1. 2014

Predsednica vlade na odprtju cestnega odseka Gornji Senik–Verica

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je na povabilo predsednika Vlade Madžarske Viktorja Orbána na Gornjem Seniku na Madžarskem udeležila skupnega slovesnega odprtja cestnega odseka med vasema Verica in Gornji Senik, v katerih pretežno prebiva slovenska manjšina. Predsednika vlad sta se sestala tudi na krajšem delovnem srečanju in podpisala Izjavo o nameri o celostnem razvoju cestnih povezav Republike Slovenije in Madžarske. Premierka se je srečala tudi s porabskimi župani in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem, ki so ji predstavili izzive, s katerimi se spoprijemajo Slovenci na Madžarskem.

 

Premierka je v svojem nagovoru na slovesnosti poudarila, da zgraditev ceste Gornji Senik–Verica pomeni »izpolnitev obljube, na katero so porabski Slovenci čakali vrsto let. Pomeni dodaten povezovalni dejavnik širše madžarske in slovenske skupnosti v Porabju in dodano infrastrukturno vrednost za hitrejši gospodarski razvoj Porabja.« Po besedah predsednice vlade »današnji dogodek tudi simbolično potrjuje madžarsko pripravljenost, da prisluhne slovenski narodni skupnosti, ki se je ob pomoči madžarske države v preteklih letih uspešno soočala z izzivi«. Med konkretnimi uspehi je poudarila uspešno upravljanje obeh dvojezičnih osnovnih šol v Porabju, ki ju je v upravljanje prevzela Državna slovenska samouprava, uspešno delovanje Zveze Slovencev na Madžarskem, podaljšanje dnevnega predvajanja programa Radia Monošter, uspešno delovanje časopisa Porabje in TV-oddaje Utrinki, dosedanjo gradnjo kmetije za uresničitev projekta Razvojne agencije Vzorčna kmetija in uspešno sodelovanje manjšinskih ustanov pri čezmejnih projektih, ki jih sofinancira EU. Pričakovanja Slovenija pa so, da bo madžarska stran še naprej izpolnjevala svoje zaveze do slovenske manjšine ter podpirala njena prizadevanja za razvoj in krepitev slovenske identitete, predvsem slovenskega jezika.

 

»Današnje srečanje pa pomeni tudi korak naprej v sodelovanju med državama, ki je že sedaj dobro in razvejano na vseh področjih in ravneh,« je dejala premierka ter kot skupne točke obeh držav poudarila partnerstvo v EU in Natu, prizadevanja za dobre odnose s sosedi in z državami v širši regiji ter zanimanje za poglobitev političnega in gospodarskega sodelovanja v regionalnih povezavah, kot sta Srednjeevropska pobuda in Višegrajska skupina. Na koncu se je premierka zahvalila madžarski strani za ves trud, da je bila gradnja ceste Gornji Senik–Verica kljub težavam dokončana, in izrazila prepričanje, da »smo danes priča novim pobudam in projektom, ki bodo tudi v prihodnje bogatili življenje Slovencev in Madžarov v Porabju ter okrepili sodelovanje obeh držav«.