NOVICA

22. 1. 2014

Predsednica vlade ob obisku posadke ladje Triglav: »Ponosna sem, da je Slovenija bila del te misije«

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je z ministrom za obrambo Romanom Jakičem obiskala pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Augusti na Siciliji, ki sodelujejo v pomorski humanitarni operaciji italijanskih obrambnih in varnostnih sil Mare Nostrum.

 

39 pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske je premierka izrekla podporo in izrazila pohvalo za izredno hitro vzpostavitev operativne pripravljenosti za izvajanje zelo zahtevne pomorske operacije ter jim čestitala za dobro opravljeno delo, na kar so opozorili tudi italijanski kolegi. V izjavi za javnost je še poudarila, da »to ni samo italijanski problem in da je bila naša dolžnost pomagati in sodelovati v tej operaciji«.

 

V dopoldanskem delu obiska je bila premierka tudi v sprejemnem centru za emigrante, ki jim Italija predstavlja vrata v Evropo. Zato po njenih besedah »to ni samo italijanska težava, temveč evropska« in se je italijanskim prijateljem zahvalila »za vse, kar delajo v imenu EU«.

 

Današnji obisk je slovenska delegacija izkoristila še za pogovor z italijanskimi kolegi ter z njimi izmenjala poglede in stališča glede reševanja pereče migrantske problematike v Sredozemskem morju, pa tudi glede odziva EU in drugih mednarodnih organizacij na krizne in vojne razmere v arabskem svetu in Afriki.

 

Predsednica vlade se je v pogovorih osredotočila še na dve stvari, ki sta za Slovenijo in Slovence pomembni, in sicer na posebno počastitev spomina na koncentracijsko taborišče Visco, v katerem je izgubilo življenje veliko slovenskih državljank in državljanov, in na italijansko volilno zakonodajo. Glede slednje je izrazila slovenska pričakovanja, da bo skladna z manjšinskim zakonom, »ki določa olajšano zastopanje manjšin v parlamentu«.