NOVICA

1. 2. 2014

Predsednica vlade na 50. varnostni konferenci v Münchnu

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek in minister za obrambo Roman Jakič sta se udeležila dvodnevne 50. varnostne konference v Münchnu. Na zasedanju prvega dne sta sodelovala v razpravah o kibernetski varnosti oziroma ravnotežju med svobodo in varnostjo ter o prihodnosti evropske obrambe, najpomembnejši temi pa sta bili Sirija in Ukrajina.

 

Predsednica vlade se je ob robu konference srečala tudi z gruzijskim in črnogorskim predsednikom vlade Iraklijem Garibašvilijem in Milom Đukanovićem. V pogovorih so namenili pozornost predvsem evropski prihodnosti obeh držav in krepitvi gospodarskega sodelovanja. Premierka se je udeležila še sprejema pri münchenskem županu, ki so ga pripravili za udeležence konference.

 

V drugem dnevu konference premierka in obrambni minister sodelujeta v razpravah, ki se dotikajo vloge Evrope v svetu, regionalnega ravnotežja, energetske in podnebne varnosti ter položaja in prihodnosti obveščevalnih služb. Predsednica vlade je poudarila, da imajo srečanja, kakršna je 50. varnostna konferenca, izjemen pomen za prihodnost evropske varnostne politike in za način, kako bomo v prihodnosti obravnavali varnostna vprašanja. Izrazila je tudi podporo besedam generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna, namreč da moramo najti nove poti za premagovanje izzivov današnjega časa.