NOVICA

3. 2. 2014

Predsednica vlade na prireditvi ob vrnitvi ladje Triglav v koprsko pristanišče

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je udeležila prireditve ob vrnitvi večnamenske ladje Triglav z vojaške humanitarne operacije italijanskih obrambnih in varnostnih sil Naše morje. V nagovoru je poudarila, da se je »na Siciliji lahko prepričala, kako pomembno in odgovorno nalogo smo vam zaupali. Hkrati sem ob obisku ugotovila, da ste to odgovornost več kot upravičili. Zelo ponosna sem bila, ko sem iz tujih ust o vašemu delu slišala same pohvale.«

 

Premierka je v nadaljevanju povedala, da je bila Slovenska vojska del misije in da je ponosna na vse, ki so dokazali, da je Slovenska vojska profesionalna in se lahko enakovredno primerja z drugimi. »S svojim delovanjem ste pokazali in dokazali, da je Republika Slovenija pomorska država, ki ima svojo vojaško mornarico,« je bila jasna premierka.

 

Ob koncu nagovora je izrazila prepričanje, da je Slovenija s sodelovanjem v misiji okrepila odnose s sosednjo državo Italijo in v mednarodnem okolju dvignila svoj ugled ter dokazala, da ji ni vseeno, kaj se dogaja v njeni okolici, in da je država, na katero se lahko zanesejo. »Pokazali smo, da smo čutili dolžnost pomagati in sodelovati v tej operaciji, kajti to ni samo težava Italije, temveč celotne Evrope in tudi širše, saj gre za reševanje človeških življenj. Ob obisku sprejemnega centra v Siracusi sem spoznala, kakšne so stiske migrantov, in bila ob tem priča žalostni podobi Evrope. Povedali so mi, da zanje Italija predstavlja vrata v Evropo, v lepši in boljši svet. To je še potrdilo utemeljenost naše odločitve za sodelovanje v operaciji. Seveda pa me je spodbudilo k temu, da se bom tudi na evropski ravni zavzemala za bolj celostno naslavljanje migracijske politike. Tokrat nikakor ne bo dovolj, da težave rešujemo šele pred lastnim pragom, temveč moramo vzroke za množične migracije iskati in odpravljati že v samih državah izvora,« je pojasnila predsednica vlade.