NOVICA

10. 2. 2014

Predsednica vlade sklicala sestanek za ukrepe pri odpravljanju posledic ledene ujme

Foto: Anže Malovrh/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je sklicala sestanek za oceno stanja in ukrepe pri odpravljanju posledic ledene ujme, ki je prizadela območje celotne Slovenije. Po sestanku, ki so se ga udeležili predsednik Republike Slovenije, predsednik Državnega zbora, resorni ministri, poveljnik civilne zaščite, predsednik Gasilske zveze Slovenije, načelnik generalštaba Slovenske vojske in predstavnika elektrogospodarstva, je premierka poudarila, da bo vlada ustanovila operativno delovno skupino, katere naloga bo v najkrajšem možnem času ugotoviti, kakšne so potrebne spremembe zakonodaje za to, da bo sanacija po ledeni ujmi potekala čim hitreje.

 

Predsednica vlade je v izjavi za javnost tudi dejala, da so na sestanku preučili stanje po ledeni ujmi, ki je zajela Slovenijo, pregledali že sprejete ukrepe in naredili načrt za prihodnje dni. »Skupaj je bilo na terenu do danes 48.000 ljudi, od tega največ gasilcev, 10.000 zaposlenih v elektro podjetjih, 3.000 vojakov in okoli 2.000 prostovoljcev,« je povedala premierka. Dodala je, da od danes naprej delujejo vse šole in vrtci, še vedno pa je brez elektrike približno 10.000 ljudi. Pojasnila je tudi, da bo celovita obnova električnega omrežja trajala več mesecev, za vzpostavitev stanja, kakršno je bilo pred nesrečo, pa bo potrebno celotno letošnje leto.

 

»Ocenjevanje škode po naravni nesreči se je že začelo in prvi sklepi bi lahko bili izdani že ta teden, vendar je najprej treba poskrbeti za varnost,« je pojasnila premierka in ob koncu še dodala, da se želi še enkrat zahvaliti vsem, ki so dneve in noči požrtvovalno delali, da je Slovenija danes v takšnem stanju, kot je.