NOVICA

13. 2. 2014

Predsednica vlade predlagala ministrske kandidate

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek je danes Državnemu zboru v imenovanje predlagala nove ministre, in sicer dr. Alenko Trop Skaza za novo ministrico za zdravje, Metoda Dragonjo za novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gorazda Žmavca za ministra brez resorja za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu ter hkrati seznanila Državni zbor z odstopno izjavo Tine Komel s funkcije ministrice.

 

Kandidatka za ministrico za zdravje dr. Alenka Trop Skaza je vodja Oddelka za epidemiologijo nalezljivih bolezni na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, kjer je zaposlena že več kot dvajset let. Po reorganizaciji zavoda je januarja letos prevzela vodenje nove celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na medicinski fakulteti je diplomirala leta 1989, specializirala iz epidemiologije, nato magistrirala in leta 2002 postala doktorica znanosti. Njena prva zaposlitev je bila v splošni ambulanti Zdravstvenega doma Velenje. Velja za dobro poznavalko zdravstvenega sektorja in uživa podporo Zdravniške zbornice Slovenije.

 

Kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja je svojo gospodarsko pot začel konec 70-ih let v Leku in leta 1988 postal predsednik uprave družbe. Leta 1995 ga je združenje Manager izbralo za menedžerja leta. Metod Dragonja, po izobrazbi ekonomist, je že opravljal naloge ministra za gospodarstvo v vladi dr. Janeza Drnovška v obdobju 1997-1999, ko se je Slovenija aktivno pripravljala na članstvo v Evropski uniji. Po zaključku ministrskega mandata se je vrnil na čelo ljubljanske farmacevtske družbe. Od leta 2008 je bil direktor predstavništva NLB v Rusiji.

 

Kandidat za ministra brez resorja za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu Gorazd Žmavc je diplomirani pravnik, ki je večino svoje poklicne poti opravljal v večjih gospodarskih družbah na vodilnih položajih kadrovsko-pravnega področja in na področju trženja doma in v tujini. Pri svojem delu je vseskozi sodeloval z institucijami doma in v tujini, predvsem na gospodarskem področju in na področju povezovanja lokalnih skupnosti ter sosednjih regij.

 

Kandidati za ministre se bodo po vložitvi predloga kandidatur predstavili pristojnemu delovnemu telesu Državnega zbora in odgovarjali na vprašanja njegovih članov. Državni zbor bo nato na plenarnem zasedanju opravil razpravo in odločil o imenovanju ministrskih kandidatov.