NOVICA

14. 2. 2014

Predsednica vlade po podpisu dogovora o sodelovanju koalicijskih strank: »Mi smo koalicija za moderno, napredno, v prihodnost usmerjeno Slovenijo«

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek je po podpisu Dogovora o sodelovanju koalicijskih strank za obdobje 2014–2015 v izjavi za javnost izpostavila konkretne rezultate dela aktualne vlade in predstavila prednostne naloge in zaveze, ki so jih koalicijske stranke zadale in zapisale v Dogovoru o sodelovanju.

Poudarila je, da je koaliciji doslej uspelo umiriti politične napetosti v državi, nadaljevati s konsolidacijo javnih financ, rešiti banke slabih terjatev, narediti velike korake naprej pri delu za mlade in z mladimi, v boju proti gospodarskemu kriminalu, korupciji, sivi ekonomiji in nepoštenim praksam. »Vse to je v Slovenijo prineslo določen preobrat. To ni konec neke poti, temveč šele njen začetek,« je dejala premierka in v nadaljevanju predstavila prednostne naloge in zaveze koalicije do konca rednega mandata. Vlada bo tako v posebno pozornost namenila zagonu gospodarstva, pospešila črpanje sredstev iz nove finančne perspektive EU, reformirala javno zdravstvo na temeljih solidarnosti in dostopnosti za vse, mladim omogočila perspektivno prihodnost, okrepila zaupanje v pravno državo in zagotovila kakovosten javni sektor.

»Ključni pojmi Slovenije prihodnosti, kakor jo vidimo podpisnice tega koalicijskega dogovora, so zaupanje, konkurenčnost, solidarnost, zeleno gospodarstvo, narava, znanje, urejenost, gospodarnost in preglednost,« je dejala premierka in dodala, da so v dogovor umestili tudi »skupno vizijo Slovenije v prihodnosti, kot uspešne države s konkurenčnim gospodarstvom, učinkovitim javnim sektorjem, trajnostno vzdržnim razvojem, varovanim okoljem.« Podpisnice koalicijskega dogovora so se tudi zavezale, da vlada ne bo pa posegala v minimalno plačo in zviševala ali uvajala novih davkov in drugih dajatev, razen če se o tem ne bo drugače dogovorila s socialnimi partnerji, ter da bo pokojnine in regres za upokojence ohranjala na dosedanji ravni.

Na koncu se je premierka zahvalila Tini Komel za dobro opravljeno delo v funkciji ministrice brez resorja za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu in za »razumevanje, ki ga je pokazala ob dejstvu, da je v danih razmerah nujno, da še en ključen resor prevzame največja koalicijska stranka, Pozitivna Slovenija.«