NOVICA

26. 2. 2014

Predsednica vlade se je udeležila okrogle mize Slovenija in aktualno

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila okrogle mize z naslovom Slovenija in aktualno, ki jo je organiziral Študentski klub Fakultete za družbene vede. V pogovoru s študenti je poudarila, da so mladi prednostna naloga vlade, podrobneje pa je opisala tudi problematiko visokega šolstva, cilje za večje zaposlovanje mladih, reševanje stanovanjske problematike in reformo študentskega dela.

 

Premierka je na začetku pogovora odgovorila na vprašanje glede finančnega položaja v državi in prihodnjega zadolževanja. Napovedala je, da bo treba, »če bomo želeli na dolgi rok zmanjšati obseg zadolževanja, proračun uskladiti tako, da bomo porabili le toliko, kot ustvarimo«. Mladi so ji postavili tudi vprašanje o financiranju slovenskega šolstva in opozorili na padanje kakovosti zaradi zniževanja sredstev. Premierka je odgovorila, da Slovenija po njenem mnenju in v primerjavi z drugimi državami za celotno šolstvo ne namenja malo sredstev. »Vendar pa bi moral biti delež za visoko šolstvo višji, zato bi bilo morda treba manjše spremembe narediti v drugih segmentih šolstva,« je pojasnila.

 

Predsednica vlade je odgovarjala tudi na vprašanja o novi ureditvi študentskega dela. Po njenih besedah je glavni namen spremenjene zakonodaje preprečevanje izkoriščanja študentskega dela pri delodajalcih in prizadevanje, da bi mladi pozneje imeli kaj od opravljenega dela. Ob tem je premierka omenila še ukrepe za lažji dostop do stanovanj za mlade družine, kar bo vlada zagotavljala z neprofitnimi stanovanji, razmišlja pa se tudi o jamstveni shemi, po kateri bi država jamčila za stanovanjska posojila mladim.