NOVICA

3. 3. 2014

Predsednica vlade v odgovorih na poslanska vprašanja: »Zdaj tudi številke potrjujejo, da je stanje v državi boljše«

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek je danes v Državnem zboru odgovarjala na poslanska vprašanja. Poslanca SLS Franca Bogoviča je zanimalo, kdo bo odgovarjal za povečanje stroškov, ki so nastali zaradi uvedbe Zakona o davku na nepremičnine. Premierka mu je v odgovoru predstavila cilj zakona in ga spomnila, da je država v postopku uvajanja tega davka že od leta 2006 in je za ta projekt takrat namenila 20 milijonov evrov. Leta 2010 so lastniki na dom prejeli podatke z informativnim izračunom vrednosti njihovih nepremičnin in bili pozvani, da jih uredijo, če ne odražajo dejanskega stanja. Država tega namesto lastnikov ni mogla urediti. "Podatke glede prebivališča ali osebne služnosti si mora vsak urediti tako, kot v resnici so, ne pa zato, da bi se izogibal plačevanju davkov," je poudarila predsednica vlade.


Na vprašanje poslanca NSi Jožefa Horvata glede ukrepov za dvig gospodarske aktivnosti in zadolževanja je premierka pojasnila, da je slovenski BDP prvič po dveh letih pozitiven. »Vesela sem, da zdaj tudi številke potrjujejo moje besede, da je stanje v državi boljše, kot je bilo pred letom dni,« je dejala premierka in povedala, da je k temu rezultatu prispeval tudi povečani izvoz in bruto investicije, boljše črpanje evropskih sredstev in večja potrošnja. Sanacija bank je v največji meri namenjena pomoči gospodarstvu, zato mora denar, ki je namenjen za banke, čim hitreje priti do gospodarstva. »Očitno kaže, da gredo stvari v pravo smer, ampak daleč od tega, da bi na teh dobrih številkah zaspali. Zavedamo se, da je treba delati naprej in delali bomo,« je še dodala premierka. 


V odgovoru na poslansko vprašanja poslanca SDS Jožeta Tanka glede vpliva uvedbe davka na nepremičnine je premierka izrazila prepričanje, da je ta davek pravičen. Spomnila je, da dosedanje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ni bilo ustrezno urejeno, zato ni bilo pravično. Alternativa je bila uvedba kriznega davka, ki bi bistveno bolj prizadel najbolj ranljive skupine, predvsem mlade ali rez v socialne transferje, ki bi prav tako najbolj prizadel te skupine. »Naša naloga je, in to smo želeli s spremembami, ki jih je Vlada v četrtek sprejela, narediti ljudem čim manj težav in narediti zakon takšen, da se ga bo dalo implementirati z letom 2014, ker je vse ostalo bistveno slabše za državo in za ljudi,« je zaključila premierka.


Zadnje vprašanje je predsednici vlade zastavila Kristina Valenčič, DL, ki jo je zanimalo kakšne scenarije ima vlada pripravljena v primeru, da evidence nepremičnin do zakonsko predpisanega roka ne bodo ustrezno urejene. »Naša naloga je, da v roku, ki je predviden, zagotovimo ustreznost podatkov,« je povedala premierka in predstavila vladne ukrepe, ki bodo to tudi zagotovili. Izrazila je prepričanje, da so »vsi scenariji brez davka na nepremičnine slabši in to slabši za ljudi in slabši za celotno državo.« Ob tem se je še opravičila »vsem državljankam in državljanom, ki so imeli sitnosti in delo s tem, ampak samo ljudje, samo lastniki smo tisti, ki svoje podatke lahko uredimo.«