NOVICA

6. 3. 2014

Predsednica vlade po izrednem zasedanju evropskih voditeljev: »Slovenija se zavzema za reševanje spora po mirni poti«

Foto: Thierry Monasse/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila izrednega zasedanja voditeljev držav in vlad EU, kjer so evropski voditelji  razpravljali o aktualnih razmerah v Ukrajini. Pred začetkom delovnega kosila so se srečali tudi s predsednikom vlade Ukrajine Arsenijem Jaceniukom.  V izjavi za javnost po koncu zasedanja je predsednica vlade poudarila, da se Slovenija zavzema za mirno reševanje spora in dejala, da se mora politični dialog začeti čim prej, saj bi bili drugi scenariji za vse bistveno bolj boleči.

 

Evropski voditelji so danes sicer podprli teritorialno celovitost in suverenost Ukrajine in sprejeli ukrepe v podporo ukrajinski vladi, ki se dotikajo predvsem finančnega področja. Glede sankcij proti Rusiji so se odločili, da bodo ukrepali v treh fazah – prva faza, ki je že bila potrjena na današnjem vrhu, je takojšnja zamrznitev pogovorov o vizumski liberalizaciji in novem sporazumu z Rusijo. Voditelji so poudarili, da bo druga faza, ki vključuje tudi gospodarske ukrepe in odpoved vrha EU-Rusija, sledila, če se Rusija ne bo odzvala na pozive k diplomatski rešitvi sporov z Ukrajino. Za sprejetje teh in drugih sankcij proti Rusiji, bo v primeru ruskega zaostrovanja razmer potreben nov dogovor med predsedniki držav in vlad EU.

 

Predsednica vlade se je v izjavi dotaknila tudi objave poglobljenih pregledov Evropske komisije o makroekonomskih neravnovesjih in dejala: »Včerajšnji dokument je takšen, kot sem ga pričakovala. Vrsto ukrepov smo predvideli tudi v sprejetih proračunih za leti 2014 in 2015, nekateri pa še niso v celoti implementirani. Naša naloga je, da te ukrepe, ki smo jih že predvideli, eden izmed njih je tudi davek na premoženje, implementiramo in izpeljemo do konca.«