NOVICA

7. 3. 2014

Predsednica vlade ob dnevu pomorstva o pomenu naše pomorske usmeritve in »našem ljubem morju«

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila slovesnosti ob počastitvi dneva pomorstva v Portorožu. V svojem govoru je poudarila pomen pomorske usmeritve naše države in prednosti naše strateške obmorske lege, ki jih je treba izkoristiti ob sočasnem prizadevanju za »boljšo kakovost življenja v obmorskih krajih s pazljivim varovanjem okolja ob sobivanju pristanišča, industrije in turizma.«

 

Izpostavila je pomen naraščajočega povpraševanja po zaposlovanju pomorščakov, ki predstavlja dodatno možnost za odpiranje novih delovnih mest za mlade iskalce zaposlitev in  pojasnila, da se slovenska vlada zaveda izrednega pomena uspešnega razvoja domačega pomorskega šolstva, zato bo v ta namen kljub težkemu finančnemu položaju države zagotovila nujno potrebna proračunska sredstva. »Z veseljem ugotavljam, da se slovensko pomorsko gospodarstvo z vsemi spremljajočimi dejavnostmi kljub gospodarski krizi in močni konkurenci uspešno uveljavlja na evropskem in svetovnem trgu,« je dejala premierka in dodala, da je zato »naše pomorsko bogastvo potrebno skrbno varovati in uravnoteženo razvijati.« Na koncu se je še zahvalila vsem, ki prispevajo k razvoju in ohranjanju naše pomorske tradicije.

 

Po slovesnosti se je premierka udeležila še odprtja turške gostujoče razstave »PIRI REIS kartograf Sulejmana Veličastnega« v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« in si ogledala zgodovinsko pomembno kartografsko delo kartografa Sulejmana Veličastnega, med katerim so tudi turški zemljevidi naše obale.