NOVICA

8. 3. 2014

Poslanica predsednice vlade ob dnevu žena

Foto: Tamino Petelinšek/STA

 

Drage dame.

Dejstvo, da poslanico ob svetovnem dnevu žena pišem kot prva predsednica slovenske vlade, ima posebno sporočilo. Pomeni, da ženska v Sloveniji lahko zasede najvišjo politično odločevalsko funkcijo v državi. Pomeni, da smo ženske lahko uspešne na službeni poti, hkrati pa imamo izpopolnjujoče družinsko življenje. In hkrati pomeni,  da smo same dovolj zrele, da storimo ta pomemben korak.

Če se najprej dotaknem vloge žensk v državni politiki, moram ponoviti misel, ki sem jo izrekla že večkrat in v katero trdno verjamem. To je, da ženske v politiki, in v življenju na splošno, delujemo drugače od moških. Odločitve sprejemamo drugače in zdi se mi, da veliko lažje, kot moški, dosegamo kompromise in iščemo največje skupne imenovalce. Zato sem prepričana, da si ženske zaslužimo večjo zastopanost v politiki, na kar pa lahko vplivamo predvsem in samo me same.

Kljub temu, da bi morali razprave o tem, ali ženske lahko imajo uspešno kariero in srečno družinsko življenje preseči že pred stoletji, jim še vedno namenjamo veliko pozornosti. Kar je morda celo prav, ker dejstvo je, da morajo ob večji vpetosti žensk v službeno življenje, številna domača opravila prevzeti moški. In to ni lahko. Zato se moramo doma še posebej truditi, kajti  za družinsko mizo lahko storimo največ za to, da bo na vodilnih mestih v politiki in gospodarstvu več predstavnic ženskega spola.

Danes moramo večjo zastopanost žensk v politiki zagotavljati s predpisanimi kvotami, ki so sicer učinkovit mehanizem na področju političnega odločanja na nacionalni in lokalni ravni, a si hkrati želim, da bi postali družba, kjer bi bile predvsem nepotrebne. Čas bližajočih se evropskih in lokalnih volitev v Sloveniji pa je lahko že prvi korak v tej smeri.

Zato nam, drage ženske, ob našem prazniku želim, da poskrbimo, da bomo same tiste, ki bomo skupaj s spreminjanjem lastnih ravnanj in preseganjem zakoreninjenih delitev na moški in ženski svet, spremenile celotno družbo, da bo postala najboljša možna.