NOVICA

11. 3. 2014

Predsednica vlade se je udeležila 41. letnega posveta zadružnikov

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je v Portorožu udeležila 41. letnega posveta zadružnikov. V uvodnem nagovoru je poudarila, da iskreno spoštuje vlogo kmetov in zadrug pri skrbi za podeželje in okolje ter oskrbi prebivalstva s kakovostno domačo hrano ter dejala, da je zagotavljanje prehranske varnosti s stabilno pridelavo varne, kakovostne in potrošniku dostopne hrane eden od ključnih strateških ciljev slovenskega kmetijstva.

 

Premierka je v okviru posveta zadružnikov dejala: »Z veseljem ugotavljam, da je dejstvo, da je domače najboljše, čedalje bolj prisotno tudi v zavesti ljudi. Potrošniki vse pogosteje iščemo proizvode, ki so pridelani doma. Vse bolj cenimo proizvode, ki so svojo pot od vil do vilice opravili v naši bližini. Takšno zaupanje moramo spodbujati in ga s skupnimi močmi krepiti še naprej. Slovenski proizvodi so v vrhu kakovosti tudi v svetovnem merilu in dosegajo odličnost, na katero moramo biti posebej ponosni – imamo nekaj, česar nima vsaka država.«

 

Ob koncu govora je predsednica vlade dodala še, da se zaveda, da se kmetijstvo in agroživilstvo soočata z velikimi izzivi. »Po eni strani so to posledice velike gospodarske krize, ki so negativno vplivale na razvoj teh panog; po drugi strani pa so tu še posledice podnebnih sprememb, ki jih vedno bolj občutimo. O tem smo se pred kratkim, žal, lahko prepričali tudi sami, ko nas je naravna katastrofa popolnoma ohromila in terjala svoj davek. Vendar smo k reševanju te situacije pristopili združeni – povezani, zato smo lahko v relativno kratkem času pomagali vsem prizadetim. Če nas je več in če smo povezani, smo tudi močnejši, zato menim, da bi tudi na kmetijskem področju s povezovanjem in tesnejšim sodelovanjem lahko dosegli višjo samooskrbo in večjo prisotnosti na domačem, pa tudi tujem trgu,« je dejala premierka.