NOVICA

19. 3. 2014

Predsednica vlade ob prvi obletnici vlade: »Sprejeti ukrepi so Slovenijo postavili na pravo pot«

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je ob prvi obletnici vlade na novinarski konferenci podala oceno dela vlade v zadnjem letu in izpostavila prioritete za delo v prihodnje. Poudarila je, da je vlada povrnila ugled Slovenije v mednarodnem okolju, kar se danes kaže tudi na finančnih trgih. Med prioritetami za delo v prihajajočih mesecih je izpostavila prestrukturiranje gospodarstva, nadaljevanje privatizacije in pospešen boj proti korupciji in gospodarskem kriminalu.

 

Premierka je uvodoma dejala, da je vodenje vlade prevzela v zelo težkih časih in katastrofalni makroekonomski situaciji. »BDP je bil globoko pod nič, beležili smo velik padec gospodarske aktivnosti, znašal je 4,5 %, obresti za zadolževanje države so bile nekaj pod 7 %, kar je bila posledica nezaupanja finančnih trgov v našo državo in tudi zasebna potrošnja je bila negativna.

 

Vsakodnevno ste me novinarji spraševali, kdaj bomo bankrotirali, kdaj bomo kot Ciper, kdaj bomo zaprosili za pomoč, kdaj pride v našo državo trojka. Tega vprašanja danes ni več na mizi. Nihče več nas ne primerja z Grčijo, Ciprom, Nihče več me ne sprašuje, kdaj bo v našo državo prišla trojka in ali smo sposobni svoje probleme rešiti sami, ker smo dokazali, da smo,« je pojasnila.

 

Med pomembnimi dosežki vlade v preteklem letu je predsednica vlade izpostavila nujen rebalans proračuna za leto 2013: »Ukrepi, ki smo jih sprejemali, so bili usmerjeni v tisti del našega gospodarstva, ki je tudi v tem trenutku še vedno gonilna sila našega gospodarstva – to so izvozniki. Dvig DDV-ja na izvoznike ni imel učinka.« Omenila je tudi pospešen boj proti sivi ekonomiji, ter črpanje evropskih sredstev in dodala, da je bila ključno vodilo pri sprejemanju ukrepov na odhodkovni strani proračuna solidarnost med ljudmi.

 

»Stabilizirali smo naš bančni sistem, in to je največje in najtežje delo, ki je bilo opravljeno v lanskem letu. Je pa to predpogoj, da se danes sploh lahko pogovarjamo o prestrukturiranju gospodarstva in gospodarski rasti. V sanacijo je bilo vloženega veliko davkoplačevalskega denarja, vendar brez tega preprosto ni šlo. Če ne bi sanirali bančnega sistema, bi bilo naše gospodarstvo še v bistveno večjih težavah,« je pojasnila premierka. Poudarila je, da so »ukrepi ki smo jih sprejeli, Slovenijo postavili nazaj na pravo pot. Kot ste radi velikokrat rekli novinarji, je bila Slovenija kot letalo ki z ogromno hitrostjo leti proti tlom, da se raztrešči.  Zdaj lahko ugotovimo, da smo uspeli tik pred tlemi letalo stabilizirati in ga obrniti nazaj v pravo smer. Vsekakor pa so še potrebni pospeški, za hitrejši polet v pravo in boljšo prihodnost.«

 

Glede ukrepov, ki jih vlada pripravlja, je premierka izpostavila prestrukturiranje slovenskega gospodarstva ter dokončno izpeljavo prvega paketa privatizacije, napovedala pa je tudi pripravo strategije glede ostalega premoženja države. Dodala je, da nas veliko dela nas čaka na področju zdravstva, nadaljevati pa je potrebno tudi boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu.

 

»Slovenija si lahko z našo vlado v že letošnjem letu obeta gospodarsko rast, nova delovna mesta, predvsem pa pravično in solidarno Slovenijo. Moje besede potrjujejo dejanja, rezultati in številke, nas pa še vedno čaka veliko dela,« je ob koncu dejala predsednica vlade.