NOVICA

26. 3. 2014

Predsednica vlade je odgovarjala na poslanska vprašanja

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila 23. redne seje v Državnem zboru, kjer je pri 1. točki dnevnega reda odgovarjala na poslanska vprašanja. Prvo vprašanje v zvezi z razdolževanjem podjetji je postavil poslanec Matej Tonin, NSi. Premierka je v odgovoru poudarila, da je bila prvi korak k boljšemu stanju našega gospodarstva sanacija bančnega sistema in da se zaveda, da naslednji nujni korak predstavlja reševanje prezadolženosti podjetij. Pojasnila je, da se vlada s postopki za razdolževanje podjetij trudi ustvariti nova delovna mesta. V srednjeročnem obdobju vlada pričakuje 60.000 novih delovnih mest, predpogoj pa je zagon gospodarske rasti, je poudarila predsednica vlade.

 

Drugo poslansko vprašanje v okviru 23. redne seje Državnega zbora je zastavil poslanec SDS mag. Andrej Vizjak in se je nanašalo na zadolževanje države. Premierka je poudarila, da konsolidacija javnih financ poteka skladno s priporočilom Sveta Evropske unije za odpravo presežnega primanjkljaja do leta 2015. »Proračunski primanjkljaj se brez upoštevanja dokapitalizacij bank in drugih izjemnih odhodkov znižuje iz 3,8% v letu 2013 na 3,3% v letu 2014, in v prihodnjem letu se je vlada zavezala k znižanju primanjkljaja na 2,5% in za tem še vedno stojimo. Konsolidacije pa se nismo lotili z brezglavim varčevanjem za vsako ceno, ki je ob koncu kratkega mandata vaše prejšnje vlade, pustil Slovenijo v katastrofalni makroekonomski situaciji,« je še dodala premierka.

 

Poslanec Franc Bogovič, SLS je predsednici vlade zastavil vprašanje v zvezi z razmerami v zdravstvu, na to problematiko pa se je nanašalo tudi vprašanje poslanca DeSUS-a Franca Jurše. Predsednica vlade je poudarila, da se vlada zaveda razmer v zdravstvu in da je reševanje problemov ključna vlada prioriteta. Hkrati je poudarila, da v času do volitev ni mogoče sprejeti celovite zdravstvene reforme, da pa so se akutni problemi že začeli reševati. »Prioriteta je stabilizacija financiranja zdravstvenega sistema, ki jo pa lahko dosežemo tudi z odpravljanjem korupcijskih tveganj v zdravstvu in premišljenimi ukrepi, tako glede zdravstvenega zavarovanja, kot organiziranja in financiranja zdravstvenih zavodov. Med prioritetami na kratek rok so izvedba projekta skupnih javnih naročil v zdravstvu. Tukaj na Ministrstvu za zdravje ocenjujejo možnost prihranka v zdravstveni blagajni med 70 in 100 milijoni evrov. Sprejem ukrepov za krepitev primarne ravni zdravstvene dejavnosti, uvajanje učnih ambulant, nadaljnje uvajanje referenčnih ambulant in ostale aktivnosti, ki so na tem področju potrebne,« je pojasnila premierka.