NOVICA

26. 3. 2014

Predsednica vlade se je udeležila slovesne podelitve nagrad zlati znak Jožefa Stefana

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila slovesne podelitve nagrad zlati znak Jožefa Stefana. V slavnostnem govoru je poudarila, da ob vsakem obisku slovenskih znanstvenikov na Institutu Jožefa Stefana dobi občutek, da je Slovenija majhna samo po številu kvadratnih kilometrov – vsekakor pa ne po številu vrhunskih dosežkov v znanosti.

 

Premierka je poudarila, da o uspešnosti slovenskih znanstvenikov pričajo dosežki Instituta Jožefa Stefana v preteklem letu: »Enega najodmevnejših, ki je slovenska imena ponovno ponesel v ugledne tuje revije, zagotovo predstavlja odkritje feromagnetizma v suspenziji magnetnih nanoploščic v tekočem kristalu. Kot diplomantko Fakultete za naravoslovje in tehnologijo me je posebej zanimal izum samočistilne prevleke za bombažne tkanine, omenim pa naj tudi najdbo izjemno ohranjenega kamnitega meteorita, ki je dobil ime po gorenjskem kraju Jezersko. Vaši dosežki me navdajajo s prepričanjem, da Slovenija nudi dobre pogoje za delo raziskovalk in raziskovalcev, vsekakor pa jih bomo morali v prihodnosti še nadgrajevati in izboljševati.«

 

Predsednica vlade se je v nagovoru zahvalila vsem zaposlenim, sodelujočim in organizatorjem za delo pri prepoznavanju pomembnosti uspehov mladih znanstvenikov, vsem trem doktorjem, ki so prejeli priznanja za uspešno delo na področju naravoslovno-matematičnih, tehniških, medicinskih in biotehniških ved, pa je iskreno čestitala ter jim zaželela zelo uspešno raziskovalno delo in dobro plačano zaposlitev.

 

Ob koncu je predsednica vlade nekaj besed namenila tudi ženskam v znanosti. »Z vašim raziskovalnim delom in dosežki morda tudi nehote predstavljate zgled za generacije deklic in skrbite za večjo zastopanost žensk v znanosti in tehnologiji. Tudi vam hvala za vaše delo in prispevek k razvoju naše družbe,« je dejala premierka.