NOVICA

7. 4. 2014

Predsednica vlade se je srečala s predstavniki romske skupnosti

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je pred svetovnim dnevom Romov srečala s predstavniki romske skupnosti. Na pogovorih je dejala, da si Slovenija že vse od osamosvojitve prizadeva izboljšati položaj Romov s posebnimi ukrepi in nacionalno strategijo, ter poudarila, da smo ena redkih držav, ki ima to področje zakonsko urejeno. Sogovorniki so se strinjali, da je v primerjavi z drugimi državami položaj Romov v Sloveniji dober, da pa je še veliko možnosti za napredek.

 

Med najbolj ključnimi težavami so predstavniki romske skupnosti omenili bivanjske razmere, izobraževanje in zaposlovanje Romov, poudarili pa so, da bi si morali prizadevati tudi za zmanjšanje sovražnega govora in diskriminacije. Posebno pozornost so namenili črpanju evropskih sredstev, pri čemer je najpomembnejše dobro sodelovanje med uporabniki teh sredstev in organi, ki pripravljajo razpise za njihovo dodelitev.

 

Vsi prisotni so se strinjali, da sta sodelovanje in dialog besedi, ki morata označevati odnose med romsko skupnostjo ter lokalnimi in državnimi oblastmi. Predsednica vlade si, kakor je poudarila, želi, da bi tudi v prihodnje delovali z roko v roki in vse morebitne težave reševali s sodelovanjem.